Chociaż sporo osób przyzwyczaiło się już do pojęcia „lunchu” w języku polskim – nie wszyscy wiedzą, że odpowiada ono przekąsce między śniadaniem a obiadem, a co za tym idzie, jego zjedzenie odbywa się zwykle między godziną 12:00 a 14:00. Lunch to najczęściej lekki, składający się z jego dania głównego posiłek – jaki na dobre wpisał się w rytm dnia wielu przedsiębiorców, którzy niejednokrotnie spotykają się na lunchu z klientami czy partnerami biznesowymi. Czy lunch jest nam w zasadzie potrzebny? I tak, i nie. Jeśli rozpoczynamy swój dzień od pożywnego śniadania – najprawdopodobniej zjedzenie posiłku o tak wczesnej porze może przynieść więcej szkody niż pożytku. Kiedy jednak nie potrafimy zjeść niczego „konkretnego” z rana – lunch może wzmocnić nas w ciągu dnia, zapewniając niezbędną do działania energię. Inną kwestią pozostaje danie, które wybieramy na lunch – dobrze, gdy dostarcza nam nieco warzyw i zbóż, a przy tym pozostawia uczucie sytości aż do kolejnego posiłku. Przykładem wartościowego lunchu może być chociażby risotto, kasza pęczak z ulubionymi warzywami, sałatka Cezar z kurczakiem czy kanapka z hummusem. Niezależnie od tego czy decydujemy się jeść lunch na mieście czy przygotowujemy go w domu – warto sięgać po produkty wysokiej jakości, o jak najlepszych składach. W sklepie ze bio żywnością znajdziemy dziś ciekawą propozycję szybkiego, lekkiego i pożywnego zarazem posiłku – cappelletti z rozmaitymi dodatkami, na przykład pikantne, z soczewicą. To nic innego jak rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Emilia-Romania. Włosi te nadziewane, niewielkich rozmiarów pierożki, spożywają najczęściej w formie dodatku do bulionu, choć cappelletti mogą stanowić również interesującą bazę sałatki. Co ciekawe, makaron może występować zarówno w wersji warzywnej, mięsnej, serowej, jak i owocowej – co oznacza, że wielu z nas ma szansę na znalezienie wśród nich takiej propozycji smakowej, która będzie dopasowana do indywidualnych preferencji! Dlaczego warto zdecydować się na jedzenie lunchu? Ponieważ – dostarczając swojemu organizmowi regularnych porcji zdrowego jedzenia – nie musimy obawiać się gwałtownego spadku cukru, a co za tym idzie, napadów głodu. Osoby spożywające lunch twierdzą również, że to właśnie dzięki niemu nie muszą zjadać obfitej porcji kolacji wieczorem!