Czy wiesz, że 100 gramów tymianku zawiera tylko 101 kalorii? To właśnie zdrowy tymianek słynie ze swojego rozgrzewającego działania – co więcej, doprawiając nim potrawy, możemy liczyć nie tylko na uzyskanie intensywnego aromatu, ale również na ochronę organizmu przed zakażeniami bakteryjnymi. Ekologiczny tymianek – polecany przede wszystkim do doprawiania dań z dziczyzny i wołowiny, a także różnorodnych farszów, bulionów czy gulaszów – pobudza wydzielanie śluzu w płucach, dzięki czemu skutecznie zwalcza dolegliwości związane z przeziębieniami górnych dróg oddechowych. Naturalny tymianek sprawdzi się zarówno w przypadku przeziębienia, bólu gardła oraz kaszlu – a także stanów zapalnych jamy ustnej. Co ciekawe, tymianek od dawna stosowano jako lek na kaszel – zarówno suchy i mokry – jednak jego spektrum działanie obejmuje nie tylko układ oddechowy, ale również pokarmowy. Stosując tymianek w codziennej, zdrowej diecie – możemy liczyć na pomoc w zwalczaniu dolegliwości wątrobowych oraz podrażnień jelitowych. Nie bez powodu tymianek znajduje swoje zastosowanie w produkcji naturalnych tabletek na kaszel oraz ból gardła, syropów przeciwkaszlowych czy też herbatkach antybakteryjnych.
- Tymianek to naturalny, sprawdzony sposób na kaszel, który skutecznie rozprawia się z uporczywym problemem – mówi Sandra Kania, dietetyk – W przypadku kaszlu suchego – zdrowy tymianek zabija wywołujące go patogeny, z kolei przy kaszlu mokrym, działa rozkurczowo oraz wykrztuśnie. Stosując naturalny tymianek w codziennej diecie – możemy liczyć nie tylko na ochronę układu oddechowego, ale również na usprawnienie pracy wątroby i jelit.