Sól ziołowa to nic innego jak przyprawa, łącząca w sobie sól (70%) oraz zioła (30%), najczęściej takie jak lubczyk, oregano czy czosnek niedźwiedzi. Coraz to więcej miłośników zdrowego stylu życia zastanawia się nad zastąpieniem tradycyjnej soli – tą w wersji ziołowej (ze względu na prozdrowotne właściwości znajdujących się w jej towarzystwie przypraw). Rzeczywiście – sól z ziołami poleca się przede wszystkim tym z nas, którzy nie chcą rezygnować z ulubionego, słonego smaku, a przy tym zamierzają zadbać o swój układ trawienny. Dla przykładu – zawarty w zdrowej soli ziołowej lubczyk, z powodzeniem niweluje wzdęcia oraz wykazuje działanie łagodzące na ściany żołądka i jelit. Z kolei słynący ze stymulowania odporności czosnek niedźwiedzi – nie tylko wspomaga walkę z infekcjami, ale także reguluje ciśnienie tętnicze. Osoby, systematycznie doprawiające swoje dania solą ziołową, twierdzą, że jej niepowtarzalny smak z powodzeniem podnosi walory smakowe wielu dań – najczęściej ekologiczną sól z ziołami stosuje się do potraw z warzyw, sosów, ryb oraz grzybów. Co ciekawe, jej przyjmowanie wykazuje pozytywny wpływ na układ krążenia oraz poprawia apetyt – a dzięki obecność cennych ziół w przyprawie dostarcza cennych składników odżywczych. Sól ziołową możemy wykonać samodzielnie w warunkach domowych – łącząc sól kuchenną z ulubionymi ziołami – albo wybrać gotową, ekologiczną mieszankę, dostępną w sklepie z bio żywnością.