Limonka to charakterystyczny, zielony owoc o średnicy 3-6 centymetrów, nazywany przez wielu z nas „kuzynką cytryny”. Jak się jednak okazuje – chociaż oba owoce kojarzymy głównie z kwaśnego, wyrazistego smaku, to właśnie limonka (nazywana także „limetką” lub „limą”) potrzebuje do wzrostu znacznie bardziej tropikalnych warunków. Limonkę wykorzystuje się zarówno w kuchni – na przykład wietnamskiej – jak i w przygotowaniu napojów (również alkoholowych). Zdrowy sok z limonki to cenne źródło wspierającej odporność witaminy C oraz poprawiającej kondycję skóry witaminy A – co więcej, zawiera też wapń, miedź i cynk, a dzięki licznym witaminom z grupy B (B1, B2, B3, B6) dba o zachowanie równowagi psychicznej. Ekologiczny sok z limonki poleca się osobom cierpiącym na cukrzycę, stany zapalne dróg oddechowych oraz tym z nas, którzy chcą poprawić pracę układu pokarmowego. Co ciekawe, to właśnie wysokiej jakości sok z limonki uznawany jest za naturalny środek wspomagający odchudzanie poprzez skuteczne przyspieszanie metabolizmu.

- Nie ulega wątpliwości, że sok z limonki jest zdrowym, wzmacniającym organizm produktem, który warto wdrożyć w swoją codzienną dietę – mówi Sandra Kania, dietetyk – Najlepsze rezultaty przyniesie nam wypijanie soku z limonki na czczo, jeszcze przed śniadaniem. Naturalny sok limonkowy nie tylko z powodzeniem usprawnia pracę jelit, redukuje wolne rodniki czy też wykazuje działanie antybakteryjne – ale także pomaga oczyścić wątrobę, która odpowiada za wytwarzanie energii dla całego naszego organizmu.