Pieprz ziołowy to interesująca mieszanka przypraw, której 20% stanowi zdrowa gorczyca biała – wykazująca cenne właściwości lecznicze. Gorczyca biała to nie tylko bogactwo kwasów tłuszczowych (między innymi kwasu oleinowego, który z powodzeniem obniża ciśnienie krwi oraz wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji naczyń krwionośnych), ale także naturalny środek na pobudzenie trawienia. Co więcej, gorczyca biała sprawdzi się też w dolegliwościach związanych z nieżytem żołądka i jelit – oraz przy wzdęciach i zaparciach. Jednak naturalny pieprz ziołowy to nie tylko zdrowa gorczyca biała – w smacznej mieszance przypraw znajdziemy również (między innymi) wspierającą odporność kurkumę, tymianek, majeranek, chrzan, paprykę ostrą, kminek, czarnuszkę, kolendrę i cząber. Nie ulega wątpliwości, że pieprz ziołowy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, formę oraz samopoczucie – stanowiąc ciekawą alternatywę dla innych, bardziej popularnych przypraw. Pieprz ziołowy posiada odrobinę łagodniejszy smak od tradycyjnego pieprzu - możemy zastosować go zarówno do mięs (polecamy przede wszystkim do pieczeni i kotleta mielonego!), różnego rodzaju zup (na czele z zupą fasolową oraz grochówką), jak i sałatek, gulaszu czy bigosu. Wybierając mieszanki przypraw dla siebie i swojej rodziny – zwróćmy uwagę na ich skład oraz oznaczenie „bio”, które gwarantuje, że kupowane przez nas produkty powstały bez zakłócania naturalnego cyklu życia roślin i zwierząt.

- Wysokiej jakości pieprz ziołowy sprawdzi się w każdej kuchni, nadając potrawom wyrazisty, przyjemny aromat – mówi Sandra Kania, dietetyk – Swoim pacjentkom polecam zdrowe, ekologiczne potrawy, które z powodzeniem mogą wykorzystać do doprawiania dań różnego typu. Zawarta w pieprzu ziołowym gorczyca biała nie tylko wykazuje działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, ale także pozytywnie wpływa na układ moczowy, dzięki czemu stanowi jedną z najbardziej uniwersalnych mieszanek przypraw, po jakie możemy sięgnąć!