Napój owsiany (nazywany potocznie „mlekiem”) posiada liczne właściwości prozdrowotne – w tym 2 razy więcej cennej witaminy A w porównaniu do mleka krowiego. To właśnie naturalna witamina A przyczynia się do poprawy wzroku, zachowania zdrowej skóry, a nawet ma wpływ na płodność. Mleko owsiane to przede wszystkim jednak zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego, odzwierzęcego mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy osób. Jego korzystne dla zdrowia działanie obejmuje między innymi:
  • wsparcie układu pokarmowego
    (dzięki wysokiej zawartości zdrowego błonnika)

  • pozytywny wpływ na układ nerwowy

  • zniwelowanie ryzyka zachorowania na anemię

  • wzmocnienie kości

  • poprawę metabolizmu

Co ciekawe, to właśnie naturalne mleko owsiane z powodzeniem uzupełni dietę osób, chcących pozbyć się dodatkowych kilogramów – jest nie tylko niskokaloryczne, ale i sycące (polecamy zdrowe owsianki na mleku owsianym – doskonałe na śniadanie!).

Mleko owsiane a gluten

Choć powszechnie przyjęło się, że mleko owsiane jest w stu procentach wegańskie – a więc nie zawiera glutenu – może się zdarzyć, że część napojów będzie podatna na tak zwane „zanieczyszczenia”. Dzieje się tak ze względu na niewielką odległość upraw owsa i pszenicy, które – podczas przetwarzania w zakładach – mieszają się ze sobą. Osoby cierpiące na celiakię powinny zawsze starannie sprawdzać składy wybranych przez siebie produktów – również naturalnego mleka owsianego. Korzystając z napojów sprawdzonych producentów – mogą mieć pewność, że zdrowe mleko owsiane będzie w stu procentach bezglutenowe.