Za optymalną dzienną dawkę zdrowej kurkumy uważa się 1 g na każde 10 kg masy działa – to ważna wiadomość szczególnie dla tych z nas, którzy często i w sporych ilościach używają ekologicznej przyprawy. I choć prozdrowotne działanie naturalnej kurkumy – stymulującej układ odpornościowy, poprawiającej trawienie oraz działającej antybakteryjnie i przeciwzapalnie na nasz organizm – nie jest mitem, warto przyjmować ją w zalecanych przez lekarzy i dietetyków ilościach. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na pobudzanie – to właśnie aromatyczna kurkuma (nazywana też ostryżem długim) ma wpływ na wydzielanie żółci, wspierając tym samym pracę wątroby. Co to oznacza w praktyce? Bogata w kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz żelazo kurkuma stymuluje pracę enzymów trawiennych – stając się tym samym remedium na dolegliwości związane z regeneracją jednego z najważniejszych narządów człowieka. Dzięki – między innymi – pobudzaniu żołądka do pracy, zdrowa i naturalna kurkuma sprawdzi się osobom chcącym skutecznie zniwelować masę ciała, a także pozbyć się wrzodów, biegunek oraz wzdęć.

Zdrowa kurkuma – dla kogo?

Jednak działanie pobudzające pracę żołądka i wątroby to niejedyne zalety ostryża. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie zdrowa kurkuma polecana jest w walce z przeziębieniami czy anemią, a nawet na kłopoty z układem nerwowym (szczególnie w chorobie Parkinsona!) i na problemy skórne. Ekologiczna, chętnie stosowana w kuchni indyjskiej kurkuma posiada charakterystyczny, intensywny żółty kolor – dlatego stosując ją w kuchni czy kosmetyce warto zadbać o właściwe zabezpieczenie rąk. Wysokiej jakości kurkuma z powodzeniem sprawdzi się nie tylko jako przyprawa do potraw, ale również... ulubionego smoothie czy koktajlu! Już odrobina kurkumy potrafi skutecznie zmienić smak przekąski – nadając jej lekko korzennego, świeżego aromatu. Co ciekawe, kurkumina – główny składnik kurkumy, wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe – może przyswajać się nawet 2000 razy skuteczniej, kiedy połączymy ją z pieprzem albo papryką!

Kurkuma na układ pokarmowy

- Zdrową, ekologiczną kurkumę warto mieć w swojej spiżarce nie tylko w formie mielonej, ale również... w innych produktach spożywczych! - mówi Sandra Kania, dietetyk – Chcąc usprawnić swoje trawienie, powinniśmy zaopatrzyć się między innymi w naturalną herbatkę z kurkumą, odżywczy napój probiotyczny z dodatkiem kurkumy, wygodne w użyciu shoty (w sam raz do zabrania do pracy czy na uczelnię!) oraz w lekkie przekąski – na przykład kisiel z dodatkiem tej prozdrowotnej przyprawy. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie zdrowa kurkuma pomaga pozbyć się zespołu jelita drażliwego czy stanów zapalnych żołądka i jelit. W Indiach popularnym napojem - wspierającym zarówno pracę układu pokarmowego, jak i odpornościowego – jest tak zwane „złote mleko”, czyli połączenie mleka, miodu oraz ostrych przypraw, takich jak kurkuma czy pieprz cayenne. W tym przypadku mleko krowie z powodzeniem możemy zastąpić napojem roślinnym – migdałowym, kokosowym czy owsianym. Im więcej zdrowej, pobudzającej żołądek do pracy kurkumy w naszej codziennej diecie – tym niższe ryzyko zachorowania na wszelkie dolegliwości żołądkowe!

KURKUMA BIO 200 g

Kurkuma ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może pomóc w zapobieganiu i łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie oraz chronić go przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Badania wskazują, że kurkuma może mieć pozytywny wpływ na układ krążenia, układ odpornościowy oraz funkcjonowanie mózgu.


	  
	 KURKUMA BIO 200 g
	  
	  Zobacz w sklepie