Czy wiesz, że nawet 80% mieszkańców dużych miast regularnie kupuje gotowe dania? To nie tylko sprawdzony sposób na zaoszczędzenie czasu, ale także możliwość wypróbowania nowych, oryginalnych smaków! Decydując się na zakup gotowych do spożycia produktów – warto zwrócić uwagę na ich skład (im prostszy tym lepszy!) oraz oznaczenie „bio” na opakowaniu. Jak się okazuje – nie wszystkie dania gotowe muszą oznaczać rezygnację z cennych składników odżywczych. W sklepie z ekologiczną żywnością bez problemu znajdziemy dziś zarówno wysokiej jakości zupy, jak i odżywcze sałatki, bezglutenowe pizze czy wygodne dania w kubku w stylu azjatyckim. Szczególną uwagę warto zwrócić na zdrową zupę gazpacho – czyli hiszpańską wersję chłodnika na bazie soczystych ogórków i pomidorów, która z powodzeniem orzeźwia i syci zarazem! Aby przygotować pyszne, wyraziste w smaku gazpacho potrzeba zaledwie oliwy i octu (do doprawienia całości), a także świeżych oraz surowych warzyw. Co ciekawe, hiszpański pomidorowy chłodnik podaje się najczęściej z rozmoczonym bądź pokruszonym chlebem, czasem – z kleksem jogurtu naturalnego, jajkiem i orzechami. Jeśli na co dzień nie mamy czasu lub ochoty na eksperymentowanie w kuchni – postawmy na gotowe gazpacho (zawierające aż 88% warzyw!). Zawarte w nim pomidory – dzięki wysokiej zawartości witaminy C – wspaniale wzmacniają odporność, z kolei papryka – wykazuje właściwości przeciwzapalne, a także wspiera trawienie i krążenie krwi.