Zdrowy, oparty na naturalnych składnikach baton proteinowy to szybka, ekologiczna przekąska (idealna przed lub po treningu!), świetny zamiennik tradycyjnego deseru czy lekkie drugie śniadanie. Podobnie jak każda żywność spożywana w nadmiarze – może przyczynić się do powstawania dodatkowych kilogramów. Ważne jest, by baton proteinowy traktować jako uzupełnienie zdrowej i przemyślanej diety – a nie jej podstawę. Spożywany raz dziennie (o określonej porze dnia) skutecznie uzupełni energię i... poprawi samopoczucie! Większość naturalnych batonów proteinowych pokryta jest mleczną lub gorzką czekoladą – a co za tym idzie, posiada w swoim składzie zdrowe kakao. To właśnie ono – dzięki zawartości flawonoli – pozytywnie wpływa na pracę serca, a zawarte w nim witaminy z grupy B – wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Baton proteinowy – jaki skład?
Wybierając zdrowy baton proteinowy warto zwrócić uwagę na zawartość białka w produkcie (minimum 20%), obecność cennych dla zdrowia daktyli oraz sposób nadawania słodkiego smaku (dobrze, gdy jest „doprawiany” przy pomocy naturalnych przypraw – na przykład wanilii). W batonie proteinowym nie może zabraknąć pożywnych migdałów, zdrowych orzechów laskowych lub sproszkowanych owoców. Unikajmy batonów, których skład może budzić wątpliwości – zdrowe i certyfikowane zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry (około 42 g na 100 g produktu). Dla przykładu – w tradycyjnym batonie popularnych marek (o gramaturze 18,5 g) znajdziemy aż 9,2 g cukru.