Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety – wprowadzający szereg zmian w jej organizmie (w tym twardnienie brzucha, które może nastąpić już około 20. tygodnia ciąży). Niezależnie od tego w jakim czasie brzuch zacznie twardnieć (niektóre kobiety mogą doświadczać twardnienia w okolicy 28. tygodnia ciąży) – jest to absolutnie normalne i naturalne zjawisko, wynikające z tak zwanego „stawiania się” macicy. Proces twardnienia brzucha następuje w momencie, kiedy macica kobiety przygotowuje się do wydania dziecka na świat – często wywoływany jest poprzez ruchy dziecka, a naturalny sposób na zniwelowanie wynikającego z niego dyskomfortu mogą stanowić krótkie spacery oraz ciepła (niegorąca!) kąpiel. Twardnieniu ciążowego brzuszka powinny towarzyszyć bezbolesne, trwające maksymalnie pół minuty skurcze (tak zwane skurcze Braxtona-Hickska), pojawiające się zwykle kilka razy dziennie. Jeśli twardnienie brzucha odbywa się bez jednoczesnego odczuwania skurczów – może świadczyć o kłopotach z układem trawienia, które warto zniwelować poprzez naturalne, bezpieczne dla kobiet w ciąży środki.


- Zioła, które z powodzeniem można stosować w czasie ciąży, to między innymi wspierający pracę wątroby dziurawiec, łagodzący ciążowe mdłości imbir i naturalne remedium na wzdęcia – koper włoski – mówi Sandra Kania, dietetyk – Pamiętajmy, że czas ciąży wymaga nie tylko wdrożenia zdrowej, ekologicznej diety, ale także, w wielu przypadkach, przemyślanej suplementacji, którą przyszła mama powinna stosować zawsze pod kontrolą lekarza ginekologa prowadzącego ciążę.