Czy kiedykolwiek słyszałeś o tym, że w jednym posiłku nie powinno łączyć się 2 grup makroskładników – a konkretnie węglowodanów i tłuszczy? Wynika to przede wszystkim z faktu, że nasz organizm nie jest w stanie „palić” dwóch paliw energetycznych jednocześnie, co skutkuje – w dużym uogólnieniu – odłożeniem tłuszczy na później. Szczególnie niezalecane jest połączenie tak zwanych „węgli” oraz tłuszczy trans – a więc tych, które zawarte są chociażby w margarynarych i miksach tłuszczowych, słonych przekąskach typu chipsy oraz fast foodach. W ostatnim czasie coraz to bardziej popularne staje się również spożywanie niewielkich ilości węglowodanów – co obecne jest między innymi w stylu żywienia, o którym słyszał już chyba każdy z nas, a więc w diecie ketogenicznej. Nie wszyscy wiedzą, że spożywanie węglowodanów w nadmiarze może prowadzić nie tylko do nadwagi czy otyłości, ale i – co za tym idzie – do licznych chorób, na przykład cukrzycy typu 2. Co ciekawe, oprócz grup makroskładników, możemy usłyszeć również o niepożądanych duetach na talerzu – takich jak mleko z bananami, mięta z napojami gazowanymi, ogórek i pomidor oraz… herbata z cytryną! Jeśli do tej pory chętnie wypijaliśmy więc herbatę z dodatkiem cytryny – zadbajmy o to, aby jej plasterek czy sok dodawać zawsze po wyjęciu fusów. W ten sposób przygotowana herbata rzeczywiście zadba o nasze zdrowie, a nie wpłynie na nie negatywnie. Wszystko za sprawą jej specyficznych liści, które zawierają glin – który z kolei, kumulowany w organizmie, może prowadzić do licznych dolegliwości. Wzbogacając napój cytryną (w odpowiednim momencie parzenia) sprawiamy, że niechciany glin zmienia się w cytrynian glinu – a co za tym idzie, nie musimy martwić się jego odkładaniem. Inną sytuacją związaną z łączeniem produktów pozostaje popularny miks ogórka z pomidorem. Dlaczego jest on tak kontrowersyjny? Ponieważ to właśnie w surowym ogórku zawarta jest askorbinoza – enzym, który utrudnia wchłanianie się cennej witaminy C. Pomidor to natomiast jej bogate źródło – podobnie jak inne, chętnie łączone z ogórkiem warzywa, takie jak papryka. Mając świadomość tego w jaki sposób poszczególne grupy makroskładników oraz poszczególnych produktów spożywczych łączą się (lub nie!) ze sobą – jesteśmy w stanie komponować swoje posiłki w sposób świadomy, przemyślany, z korzyścią dla zdrowia i świetnej formy!