Poznaj 3 sprawdzone sposoby na uzyskanie wilgoci masy makowej! Niezależnie od tego czy należymy do miłośników charakterystycznego smaku makowca, czy też preferujemy inne rodzaje ciast – wdrożenie zdrowego maku w codzienną dietę jak najbardziej może okazać się świetnym pomysłem! Przede wszystkim – naturalny mak to cenne źródło potasu, od którego stężenia zależą zasoby glikenu, który jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni. Mak to także bogactwo witamin – takich jak witaminy z grupy B, A, D czy E. Nie bez powodu to właśnie mak zalecany jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem – ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, pozwalające na jego uregulowanie. Jak sprawić, aby masa makowa nabrała pożądanej wilgoci? Jednym ze sposobów jest dodanie do niej miodu – który dodatkowo nada całości słodyczy. Wybierając miód do masy makowej – zwróćmy uwagę na jego rodzaj, ponieważ ten o intensywnym aromacie (na przykład gryczany) może zmienić smak naszej masy. Inną metodą na uzyskanie wilgoci jest starcie odrobiny jabłka do maku – które również niesie ze sobą nie tylko poprawę jej konsystencji, ale również urozmaicenie walorów smakowych. Niektórzy z nas decydują się także na dodanie do masy makowej mleka bądź śmietanki – dzięki czemu staje się ona znacznie bardziej kremowa. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie ekologiczny mak – pęczniejąc w przewodzie pokarmowym – z powodzeniem ułatwia wypróżnianie, co jest szczególnie ważne dla osób o nieco wolniejszej przemianie materii (na przykład tych z nas, którzy pracują w pozycji siedzącej). Niewątpliwą zaletą zdrowego maku pozostaje wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych – których niedobór może powodować zwiększoną podatność na różnego typu infekcje.