Jak wykorzystać 100% pożywienia? Jak nie marnować owoców, warzyw, mięsa, nabiału? Jak z jednej rzeczy uzyskać kilka kolejnych, nie stawiając siebie przed koniecznością zakupu nowej? Na te i inne pytania odpowiada nurt „zero waste” (z angielskiego „zero marnowania”) - skupiający się na właściwej dla ochrony planety konsumpcji oraz odzyskiwaniu produktów. Aby być „zero waste” wystarczą małe kroki! Jednym z nich jest zamiana plastikowych reklamówek na te wielorazowego użytku – na przykład na ekologiczną torbę bawełnianą. Innym sposobem na to, aby wdrożyć „zero waste” do swojego życia może być zużywanie żywności w taki sposób, aby maksymalnie móc ją wykorzystać. W internecie znajdziemy setki ciekawych przepisów z użyciem między innymi skórek, pozostałości owoców i warzyw, nietypowych części mięsa – na których można zrobić smaczną i zdrową zupę! - oraz produktów, które pozornie mogą nadawać się już tylko do śmieci. Co ciekawe, prostym, ekologicznym rozwiązaniem na co dzień, doskonale wpisującym się w coraz to popularniejsze „zero waste” będzie zastąpienie plastikowych słomek tymi z bambusa, naprawa delikatnie zniszczonych rzeczy (zamiast zakup nowych), wstrzymanie się od drukowania treści, które mogą pozostać w formie cyfrowej (na przykład ważnych maili), a nawet... zwracanie uwagi na jakość wybieranych produktów! Im mniej rzeczy w domu – tym lepiej i... bardziej „zero waste”! Wybierając środki czystości i kosmetyki ekologiczne dla siebie i swojej rodziny – również warto zwrócić uwagę nie tylko na ich skład (ważne, by był naturalny, na bazie certyfikowanych składników), ale również na to, czy opakowanie w którym znajduje się produkt – jest biodegradowalne. Im wyższa świadomość tego, jak ważną rolę w codziennym życiu odgrywa ochrona środowiska – tym lepiej dla każdego z nas! Wybierajmy wysokiej jakości, ekologiczne produkty wielorazowego użytku i cieszmy się korzyściami dla siebie oraz planety, jakie płyną z przemyślanego, nowoczesnego nurtu „zero waste”!