Masło – produkt na bazie wyłącznie tłuszczu mlecznego (około 80-90%) - nie od dziś konkuruje z margaryną – która (według prawnej definicji) powinien składać się z 80% do 90% tłuszczów roślinnych i / lub zwierzęcych. Osoby, chcące zdrowo się odżywiać, niejednokrotnie stają przed dylematem, który z produktów wybrać. Eksperci racjonalnego żywienia nie pozostawiają złudzeń – najzdrowiej jest wybierać naturalne produkty do smarowania i smażenia. Niestety, zarówno masło, jak i margaryna zawierają niezdrowe tłuszcze – dlatego zanim zdecydujemy się na ich zakup, warto zastanowić się nad zdrowymi, ekologicznymi zamiennikami obu smarowideł. Dietetycy proponują między innymi zdrową oliwę z oliwek (doskonałą również do smażenia!) czy naturalną pastę z awokado, która nie tylko nada kanapce wyjątkowego smaku, ale wesprze organizm potrzebną dawką niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiej zawartości kwasu omega 3 i omega 6 – wspiera układ odpornościowy oraz niweluje ryzyko zachorowania na miażdżycę. Osoby, które nie chcą rezygnować z kremowego smaku masła – powinny zwrócić szczególną uwagę na jego skład. Warto wybierać wyłącznie te produkty, które zawierają niewielką ilość utwardzonych tłuszczów roślinnych. Niestety, margaryna zawiera ich całkiem sporo – jest więc najmniej korzystnym dla zdrowia i dobrego samopoczucia rozwiązaniem, którego przede wszystkim powinny unikać osoby narażone na choroby układu naczyniowego.