Czy wiesz, że w składzie zdrowych, chrupiących pestek dyni znajdziemy między innymi cenną witaminę B6, która zwiększa przyswajalność magnezu w organizmie? Prócz pirydoksyny w pestkach znajdują się też inne witaminy – takie jak E, C, K czy A. Pestki dyni nie od dziś cieszą się sporym zainteresowaniem wśród osób, chcących odżywiać się zdrowo – wszystko za sprawą nie tylko swoich właściwości czy interesującego smaku, ale także możliwości potraktowania ich zarówno jako samodzielnej przekąski w ciągu dnia, jak i pysznego dodatku do potraw (na przykład pożywnej owsianki). Pestki dyni to również wysoka zawartość minerałów – między innymi wspierającego zdrowie skóry cynku, stymulującego odporność organizmu żelaza czy utrzymującego równowagę kwasowo-zasadową fosforu. Nie wszyscy wiedzą, że w zdrowych pestkach dyni znajdziemy także wapń i magnez – oraz, co istotne dla wielu z nas, nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3,6,9). Osobom, które chcą przygotować się na ciążę, spodoba się obecność kwasu foliowego w składzie – czyli cennej witaminy B9, bez której prawidłowe funkcjonowanie byłoby w zasadzie niemożliwe. To właśnie zdrowy kwas foliowy odpowiedzialny jest chociażby za właściwą pracę układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego. Nie wszyscy wiedzą, że systematyczne spożywanie naturalnych pestek dyni realnie chroni nas przed niektórymi chorobami – przede wszystkim przed miażdżycą, osteoporozą i kamicami nerkowymi. Co więcej, jeśli w naszym organizmie znajdują się stany zapalne, jak najbardziej możemy zniwelować je właśnie poprzez przyjmowanie zdrowych pestek. Pestki dyni możemy wdrożyć w swoją codzienną dietę zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej – niezależnie jednak od tego, na które z nich postawimy, możemy liczyć na kompleksowe wsparcie zdrowia, formy oraz samopoczucia na co dzień! Pestki dyni nie bez powodu uważane są też za naturalny, bezpieczny sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi – dlatego tak chętnie sięgają po nie osoby cierpiące na cukrzycę.
- Zdrowe pestki dyni to świetna forma przekąski w ciągu dnia – przede wszystkim ze względu na zawartość zdrowych tłuszczy – mówi Sandra Kania, dietetyk – Co ciekawe, w pestkach dyni znajdziemy również białko, co oznacza, że jak najbardziej dodają nam one potrzebnej energii. To jeden z tych produktów, który działa na nasz organizm kompleksowo – wspierając zarówno pracę serca, odporność, jak i funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki zawartemu w pestkach cynkowi, możemy liczyć także na poprawę stanu cery, włosów i paznokci. Wybierając zdrowe pestki dyni dla siebie i swoich bliskich, zwróćmy uwagę na ich skład – tak, aby mieć pewność, że w opakowaniu znajdują się wyłącznie one, a nie różnego rodzaju mieszanki pestek czy dodatkowe składniki, na przykład owoce liofilizowane.