Czy wiesz, że drzewa, na których rosną zdrowe orzechy brazylijskie, mogą osiągać nawet 60 metrów wysokości? To właśnie dlatego ich uprawa uznawana jest za tak trudną. Naturalne orzechy brazylijskie to nic innego jak nasiona orzesznicy wyniosłej, nazywanej też „brazylijską”. Same w sobie orzechy brazylijskie stanowią cenne źródło błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów. W orzechach brazylijskich znajdziemy też witaminy – takie jak C, E czy B9. Zdrowe i pyszne orzechy brazylijskie to także bogactwo selenu - który pozytywnie wpływa na regenerację mięśni po wysiłku. Już jeden orzech brazylijski dziennie rzeczywiście uzupełnia dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek. Co ciekawe, chociaż orzechy brazylijskie uznawane są za dość kaloryczne, spożywanie ich z umiarem może wręcz wspomagać zdrową redukcję wagi. Nie wszyscy wiedzą, że orzechy brazylijskie niezwykle chętnie spożywane są przez wegan – wszystko za sprawą zawartej w nich metioniny, która występuje też w mięsie i rybach. Do czego wykorzystać ekologiczne orzechy brazylijskie w swojej kuchni? Przede wszystkim do owsianek, deserów, sałatek owocowych, musów czy w formie dodatku – na przykład do gofrów, placuszków czy naleśników. Cenne nasiona orzesznicy sprawdzą się nie tylko tym osobom, które chcą naturalnie wzmocnić swój organizm, ale wszystkim tym z nas, którzy narażeni są na długotrwały stres i zmęczenie. Co więcej, regularne sięganie po bogate w selen orzechy, zalecane jest też mężczyznom – ze względu na ich właściwości poprawiające jakość nasienia.
- Zdrowe orzechy brazylijskie to smakowita propozycja, pozwalająca na niwelowanie ryzyka powstania niedoborów selenu – mówi Sandra Kania, dietetyk – Do najpopularniejszych objawów spadków tego cennego pierwiastku należy chociażby łamliwość paznokci, problem z wypadaniem włosów, nieprawidłowa praca tarczycy czy nadmierne pocenie się. Wybierając ekologiczne orzechy brazylijskie, zwróćmy uwagę na ich skład – starając się sięgać wyłącznie po naturalne produkty (bez dodatków słodzących czy polewy, w której niejednokrotnie zatapia się zdrowe orzeszki).