
Czy wiesz, że 10 czarnych oliwek dostarczy Ci zaledwie 37 kalorii? To doskonała informacja dla wszystkich tych z nas, którzy uwielbiają kuchnię śródziemnomorską, a przy tym chcą bezpiecznie i zdrowo redukować swoją wagę. Czarne oliwki to nie tylko produkt niskokaloryczny, ale również bogaty w liczne składniki aktywne – na przykład witaminę C, A, E, witaminy z grupy B czy kwas oleinowy. W ekologicznych, czarnych oliwkach znajdziemy również błonnik, żelazo i potas, który reguluje poziom pH komórek. Osoby, decydujące się na wdrożenie czarnych oliwek w swoją codzienną, zdrową dietę, zwykle kierują się chęcią dostarczenia sobie kwasu oleinowego – czyli kwasu tłuszczowego, niezbędnego do produkcji hormonów. Co to oznacza w praktyce? To właśnie między innymi dzięki cennemu kwasowi oleinowemu w naszym organizmie mogą zachodzić procesy takie jak krzepnięcie krwi czy normowanie ciśnienia. Czarne oliwki to również realne wsparcie układu pokarmowego oraz pomoc w zachowaniu pięknej i zdrowej skóry. Wszystko za sprawą tak zwanej „witaminy młodości”, która z powodzeniem niszczy wolne rodniki. Zdrowe, czarne oliwki możemy potraktować jako smaczną przekąskę w wersji solo, jak i wartościowy dodatek do wielu dań – na przykład sałatek, tapenady czy domowej pizzy. Czarne oliwki fantastycznie komponują się również z rybami i owocami morza – co spodoba się osobom, poszukującym kulinarnych urozmaiceń. Nie wszyscy wiedzą, że regularne spożywanie czarnych oliwek to także ochrona układu odpornościowego – tak ważna w okresie zimowym!