Czy wiesz, że aby przygotować zdrową soczewicę czerwoną wystarczy gotować ją w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez około 25 minut? To właśnie soczewica czerwona – stosowana jako smaczny i pożywny dodatek do zup, pasztetów, pierogów, sałatek czy burgerów – bogata jest nie tylko w witaminy z grupy B czy witaminę K, ale również w miedź, cynk, magnez, żelazo i fosfor? Co więcej, stanowi ona cenne źródło białka roślinnego – niezbędnego do regeneracji tkanek w organizmie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika – pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy, utrzymując długotrwałe uczucie sytości. Zdrowa soczewica czerwona niejednokrotnie łączona jest w posiłkach z fasolą czarną – co pozwala na uzupełnienie dziennej zalecanej dawki aminokwasów. Zawarty w niej kwas foliowy – realnie zmniejsza ryzyko kłopotów z sercem, a izoflawony (występujące naturalnie w roślinach fitohormony) pomagają w zachowaniu równowagi hormonalnej u kobiet oraz obniżają poziom cholesterolu. Nie wszyscy wiedzą, że ekologiczną soczewicę czerwoną z powodzeniem wykorzystamy nie tylko w kuchni, ale również domowej kosmetyce – tworząc z niej przeciwstarzeniową maseczkę (z dodatkiem przeciwzapalnej kurkumy i odświeżającej limonki). Decydując się na wdrożenie zdrowej, aromatycznej soczewicy czerwonej w swoją codzienną dietę – warto pamiętać o tym, że jest to produkt nie tylko wartościowy, ale również bardzo uniwersalny (dający możliwość wykorzystania zarówno w zupach, jak i posiłkach typu gulasz czy tortilla). Nie wszyscy wiedzą, że soczewica czerwona posiada interesujący, delikatnie orzechowy, słodkawy smak – dzięki czemu rzeczywiście jest w stanie urozmaicić nasze śniadania, obiady i kolacje!