Ugotowany ryż biały – znany większości z nas – zawiera zaledwie około 120 kalorii na 100 gramów produktów, dzięki czemu jest polecany na różnego typu dietach odchudzających. Niska kaloryczność to jednak niejedyny jego atut – ryż biały pozostawia uczucie sytości na długo, co oznacza, że po posiłku rzadziej sięgamy po słodkie czy słone przekąski. Miłośnicy ryżu cenią go też za uniwersalność – niezależnie od tego czy zdecydujemy się na połączenie go z warzywami, mięsem, sosami czy owocami… każda z tych wersji będzie nie tylko smaczna, ale i szybka w przygotowaniu! Rzeczywiście – niewiele jest tak bezpiecznych, bazowych produktów jak ryż biały, który wielu z nas stosuje również w formie dodatku (na przykład do zupy czy farszu). Biały ryż to także cenne źródło witamin z grupy B – między innymi witaminy B2, B5 i B6 – selenu, cynku, fosforu, żelaza, miedzi i magnezu. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie wdrożenie białego ryżu w swoją codzienną, zdrową dietę, uznawane jest za naturalny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. W porównaniu do ryżu brązowego – biały nie zawiera tak dużo błonnika, co oznacza, że jego trawienie jest łatwiejsze dla organizmu. Przygotowanie posiłków na bazie ryżu białego sprawdzi się więc tym z nas, którzy chcą usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego – na przykład wtedy, kiedy dokuczają nam problemy z jelitami. Co ciekawe, doprawiając ryż biały ulubionymi przyprawami – z łatwością uzyskamy aromatyczną podstawę wielu dań. Dla przykładu – dodanie do niego intensywnej w smaku kurkumy poleca się miłośnikom kuchni indyjskiej, z kolei połączenie go z octem ryżowym, solą i cukrem… pozwoli nam na uzyskanie ryżowej masy do sushi! Niezależnie od tego czy lubimy smak ryżu białego czy nie – pamiętajmy, że możemy nadać mu własnego, jedynego w swoim rodzaju aromatu poprzez zastosowanie konkretnych przypraw czy sosów. Ten lekkostrawny, a jednocześnie pozwalający zachować uczucie sytości na dłużej produkt to nie tylko sprawdzony sposób na szybki i łatwy obiad (na przykład w formie zapiekanki czy potrawki z kurczakiem bądź warzywami), ale również pysznej przekąski (takiej jak japońskie kulki onigiri).