Czy wiesz, że 100 gramów pieprzu czarnego zawiera 3 razy więcej kwasu askorbinowego niż pomarańcza? To właśnie zdrowy kwas askorbinowy – znany większości z nas jako witamina C – nie tylko wzmacnia układ odpornościowy oraz działa przeciwzapalnie, ale także chroni komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego. Pieprz czarny nie od dziś stanowi jedną z podstawowych przypraw w kuchni miłośników zdrowego stylu życia – dzięki właściwościom moczopędnym naturalnie oczyszcza organizm z toksyn, a stosowany podczas przeziębienia, przyspiesza dojście do siebie. Nie wszyscy wiedzą, że to zdrowy pieprz czarny ułatwia przyswajanie selenu – który odpowiada za produkcję hormonów tarczycy. Jednak kwas askorbinowy to niejedyna prozdrowotna substancja, jaką znajdziemy w naturalnym pieprzu czarnym – warto zwrócić uwagę również na piperynę, błonnik i potas. Piperyna to organiczny związek chemiczny o ostro-gorzkim smaku, korzystnie wpływający na metabolizm – z kolei błonnik, dzięki działaniu zagęszczającemu treść pokarmową, niweluje ryzyko biegunki i innych dolegliwości związanych z układem trawiennym. Nie da się ukryć – pieprz czarny to jedna z tych przypraw, która sprawdzi się do doprawiania wielu potraw, między innymi sałatek, zup, mięs, ryb czy sosów. Wybierając naturalne, ekologiczne przyprawy dla siebie i swoich Bliskich – postawmy na wysokiej jakości bio produkty w dobrej cenie!