Czy wiesz, że zdrowe mleczko kokosowe może zawierać nawet 80% miąższu z kokosa? Resztę jego składu stanowi oczywiście woda – która nadaje całości delikatnie płynnej konsystencji. Nie wszyscy wiedzą, że w naturalnym mleczku kokosowym znajdziemy nie tylko wartościowe tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone) czy wspierające energię w ciągu dnia węglowodany, ale również budulec mięśni – białko. Nie bez powodu aromatyczne mleczko kokosowe większości z nas kojarzy się z daniami kuchni orientalnej – na przykład curry. To właśnie z jego pomocą stworzymy pożywną bazę sosu, zagęścimy go oraz złagodzimy intensywny smak zawartych w potrawie przypraw. Mleczko kokosowe to jednak nie tylko wyjątkowy aromat, ale również szereg istotnych dla naszego zdrowia witamin oraz składników mineralnych – takich jak sód, potas, żelazo, wapń, magnez, witamina A, kwas foliowy czy witaminy z grupy B. Nie wszyscy wiedzą, że wdrożenie ekologicznego mleczka kokosowego do swojej codziennej diety sprzyja zarówno niwelowaniu stanów zapalnych, jak i usprawnieniu pracy układu pokarmowego. Zawarte w mleczku kwasy tłuszczowe nie tylko niwelują poziom tak zwanego „złego cholesterolu”, ale także sprzyjają zwiększaniu „dobrego” – chroniąc tym samym nasz organizm między innymi przed miażdżycą czy wylewem. Czy jednak pyszne kokosowe mleczko wykorzystamy jedynie do curry? Nic bardziej mylnego! Z ich pomocą przygotujemy też liczne, domowe desery – takie jak kremowe lody kokosowe, pożywny pudding czy krem do tortów i ciast. Niektórzy z nas decydują się też na stworzenie zdrowszej wersji bitej śmietany – właśnie z zastosowaniem mleczka. Innym pomysłem na jego wdrożenie do codziennego „menu” pozostaje dodawanie produktu do owsianki, naleśników, gofrów, musli, koktajli, a nawet… zup!