Kostka rosołowa to nieodłączny składnik pysznego, domowego rosołu – zawierający głównie suszone warzywa (w ilości do nawet 3%!). W jej składzie znajdziemy również między innymi przyprawy – takie jak sól morską, kurkumę czy gałkę muszkatołową – zioła, skrobię kukurydzianą i masło shea. Wysokiej jakości kostkę rosołową możemy nabyć w kilku wersjach smakowych – drobiowej, wołowej i warzywnej. Wybierając kostkę do swojego domowego rosołu – zadbajmy o to, aby nie zawierała ona oleju palmowego oraz glutenu. Im większą wagę przyłożymy do jakości składników rosołu – tym lepszy, bardziej wyrazisty smak uda się nam uzyskać. W ekologicznych, mięsnych kostkach rosołowych szukajmy też sproszkowanego mięsa z kurczaka lub wołowiny oraz tłuszczu – który ma wpływ na walor smakowe. Co ciekawe, choć kostka warzywna czy mięsna najczęściej określana jest mianem „rosołowej”- jak najbardziej możemy wykorzystać ją do innych zup, na przykład domowej zupy pomidorowej, ogórkowej czy ziemniaczanej. Ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku zupy jest też stworzenie domowej kostki rosołowej – blendując mięso z kurczaka lub wołowinę, łącząc je z drobno posiekanymi warzywami i przyprawami, gotując całość w 125 mililitrach wody przez około 30 minut (na bardzo małym ogniu). Po tym czasie – powstałą masę miksujemy na najwyższych obrotach oraz przekładamy ją do pojemnika na kostki lodu, a następnie wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Nie masz czasu na przygotowanie domowej kostki rosołowej? W sklepach z ekologiczną żywnością oraz suplementami znajdziemy gotowe do użycia kostki – nadające zupom interesującego, wyrazistego aromatu.