Czy wiesz, że 100 gramów mlecznej czekolady może zawierać nawet 600 kalorii? Wysoka kaloryczność tego rodzaju produktów nie zniechęca jednak do sięgania po nie – a liczne właściwości prozdrowotne czekolady sprawiają, że zajmuje ona wysokie miejsce u wielu z nas w osobistej „hierarchii słodyczy”! Za co kochamy mleczną czekoladę? Przede wszystkim za jej głęboki, aksamitny smak, który sprawia, że… od razu poprawia się nam humor! Rzeczywiście, już jedna kostka wysokiej jakości, mlecznej czekolady, może sprawić, że nasz nastrój stanie się jeszcze lepszy, a my sami pozyskamy cenną energię do działania. Mleczna czekolada to nie jest co prawda tak wartościowa jak gorzka, z wysoką zawartością kakao – jednak zawarte w niej flawonoidy mogą realnie wspierać walkę z infekcjami (poprzez wykazywanie pozytywnego wpływu na układ odpornościowy), a obecny w składzie magnez, uwalniać energię z pożywienia (co z kolei przekłada się na efektywniejsze przewodnictwo komórek nerwowych). W zdrowej, mlecznej czekoladzie – którą jednak powinniśmy spożywać z umiarem – to również cenne białko, wapń i teobromina (stymulująca pracę nerek oraz pobudzająca do aktywności, działająca nieco jak kofeina). Ciekawym składnikiem ekologicznej czekolady mlecznej pozostaje niacyna – czyli witamina b3 – która jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu i funkcjonowania całego układu nerwowego. Mleczną czekoladę możemy traktować jako zarówno jako samodzielny deser czy przekąskę w ciągu dnia, jak i apetyczny dodatek do owsianki, smoothie czy koktajlu. Wybierając mleczną czekoladę dla siebie i swojej rodziny, dokładnie sprawdźmy jej skład i kaloryczność – tak, aby móc mieć pewność, że przyjmujemy ją w ilościach, które rzeczywiście są korzystne dla zdrowia.