Czy wiesz, że 100 g naturalnych owoców jarzębiny może zawierać nawet 45 mg cennej dla zdrowia witaminy C? To ilość porównywalna do cytrusów – co ciekawe, wysoka zawartość wspierającej odporność witaminy, to niejedyna zaleta owoców jarzębiny. To właśnie ekologiczna jarzębina wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu organizm w naturalny sposób oczyszcza się z toksyn. Co więcej, zdrowa jarzębina pozytywnie wpływa na pracę nerek – dlatego picie naparów jarzębinowych zaleca się osobom mającym problem z układem moczowym. To, o czym warto pamiętać przygotowując produkty na bazie jej owoców to fakt, by nie spożywać jarzębiny w postaci surowej. Jednym z najchętniej wybieranych produktów jest zdrowa herbatka z owoców jarzębiny – która, dzięki wysokiej zawartości betakarotenu, wspiera także zdrowie i piękny wygląd skóry. Wysokiej jakości, naturalna herbatka z jarzębiny to szybki i tani sposób na nieżyt żołądka i zapalenie wątroby. Jak parzyć ziołowy napar z jarzębiny? Wystarczy 2 łyżeczki suszonych owoców zalać szklanką wrzącej wody, a następnie pozostawić na 10-15 minut. Napar jarzębinowy to rozwiązanie również dla tych z nas, którzy chcą uregulować metabolizm, usprawnić krążenie oraz zapobiec awitaminozie – czyli zupełnym brakom danych witamin w organizmie lub ich silnym niedoborom. Prócz zdrowych herbatek z owoców jarzębiny poleca się również domowe wyroby – takie jak soki, dżemy, konfitury czy sosy.

- Owoc jarzębiny, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, pomoże nie tylko tym z nas, którzy chcą skutecznie wzmocnić organizm od wewnątrz, ale również osobom, które zamierzają chronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie i cukrzyca - mówi Sandra Kania, dietetyk – Im więcej zdrowych, naturalnych produktów w naszej codziennej diecie, tym większa szansa na zachowanie świetnej formy, zdrowia i dobrego samopoczucia!