Wypijanie zaledwie 10 mililitrów zdrowego octu cydrowego dziennie – samodzielnie bądź z dodatkiem kurkumy czy imbiru – to sprawdzony sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi, poprawę trawienia oraz wsparcie pracy serca. Ocet cydrowy to nic innego jak odmiana octu, wytwarzana przez fermentację octrową cydru jabłkowego. To nie tylko aromatyczny dodatek do wieli dań, ale także skuteczny kosmetyk – pozwalający na zrównoważenie pH skóry (dlatego też jest tak chętnie stosowany w roli toniku). Ekologiczny ocet cydrowy – zaliczany do tak zwanych „superfoods” - swoje prozdrowotne działanie zawdzięcza między innymi zawartości związków fenolowych oraz cennych aminokwasów. Znajdziemy w nim też witaminy i uczestniczące w przemianie materii kwasy organiczne – co sprawia, że przyjmowanie octu sprawdzi się nie tylko w celu ogólnego wzmocnienia organizmu, ale również podczas redukcji. Ocet cydrowy to również źródło antyoksydantów – które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. Stres oksydacyjny to częsty problem wielu z nas – mogący powodować między innymi chorobę wieńcową, udar mózgu, miażdżycę czy zaburzenia wzroku. Ocet cydrowy znajdziemy w sklepie ze zdrową żywnością – zarówno w formie zdatnej do picia, jak i… jabłkowych żelków! Jeśli wiemy, że przyjmowanie produktu w formie płynnej nie sprawdzi się w naszej sytuacji – i znacznie łatwiej będzie nam sięgnąć po żelka w ciągu dnia – postawmy na nowoczesny suplement z dodatkiem kwasu foliowego i witaminy B12. Co ciekawe, zdrowy ocet cydrowy znajdziemy również między innymi w musztardach – uzupełniając tym samym smak wielu dań, na przykład z pieczonego kurczaka i indyka, wieprzowiny czy boczku.