Korzeń kozłka lekarskiego – tak zwana „waleriana” - to coraz chętniej wybierany naturalny suplement diety – który warto przyjmować w formie ekologicznego naparu (nawet 3 razy dziennie) lub nalewki (20-60 kropli w kieliszku wody po posiłku – do kilku razy dziennie). Kozłek lekarski to ziele występujące na terenie Europy i Azji – którego właściwości lecznicze wykazuje korzeń i łodygi. Waleriana stosowana jest od lat jako naturalny, sprawdzony sposób na uspokojenie i wyciszenie – co więcej, ułatwia zasypianie, łagodzi napięcie nerwowe oraz pozwala na bardziej efektywną regenerację organizmu. Regularne spożywanie naparów ze zdrowego korzenia kozłka to również rozwiązanie dla osób, mających kłopoty z układem trawiennym, bolesnymi miesiączkami, łupieżem oraz trądzikiem. Korzeń kozłka w formie naparu można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie – nakładając ekologiczną herbatkę bezpośrednio na zmiany skórne czy włosy. Nie wszyscy wiedzą, że w spożywaniu naparu z korzenia kozłka lekarskiego należy zachować odpowiedni umiar – ze względu na to, że przekraczanie dziennej zalecanej dawki herbatki, może powodować bóle głowy i mdłości. Napary z kozłka lekarskiego – przyjmowane zawsze według zaleceń producenta – poleca się też paniom w okresie przekwitania oraz osobom przemęczonym i zestresowanym.

- Nie wszyscy wiedzą, że uspokajające działanie waleriany może z powodzeniem obniżyć tętno – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Bez wątpienia warto zaopatrzyć się w nią wtedy, kiedy odczuwamy wzmożone napięcie nerwowe, stres czy nie radzimy sobie z emocjami. Korzeń kozłka lekarskiego działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy, niwelując niepokój i pobudzenie – dzięki czemu stanowi niedrogą, naturalną alternatywę dla popularnych tabletek ułatwiających zasypianie.