W ostatnim czasie sporą popularnością cieszy się dobrze znana w Japonii soja sfermentowana – stanowiąca cenne źródło niezbędnej do zachowania zdrowych kości witaminy K2. Nic dziwnego, że to właśnie natto – potrawa na bazie sfermentowanych ziaren soi – uznawane jest za naturalny sposób na dobre zdrowie i… młodość! W Japonii zdrowe natto podaje się zwykle jako produkt śniadaniowy – w towarzystwie takich dodatków jak ryż czy ryba. To właśnie dzięki wysokiej ilości wartościowych składników odżywczych – natto zapewnia nam odpowiedni poziom energii, a obecna w nim soja sfermentowana, pozytywnie wpływa na procesy trawienne oraz na przyswajanie białka. Czym jednak jest sama w sobie fermentacja? To nic innego jak biochemiczna reakcja beztlenowego rozkładu związków organicznych – zachodząca przy udziale specjalnych, wytwarzanych przez mikroorganizmy enzymów. To właśnie dzięki procesowi fermentacji – żywność staje się łatwiejsza w strawieniu, co spodoba się przede wszystkim osobom, chcącym zadbać o układ pokarmowy. Co ciekawe - produktów, które z powodzeniem można fermentować (nawet w warunkach domowych!), nie brakuje! Oprócz sfermentowanej soi warto spróbować zakwasu, kimchi, miso czy kombuchy. Wdrażając w swoją codzienną, zdrową dietę inspirację kuchnią Japoni – odkryjemy nie tylko nowe, interesujące smaki, ale także naturalnie wzmocnimy organizm!

 
- Ekologiczne produkty sfermentowane to z całą pewnością jedna z tej kategorii żywności, której każdy powinien spróbować – mówi Sandra Kania, dietetyk – Regularne jedzenie natto pozwala nam nie tylko na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi czy ochronę przed złamaniami, ale także na bezpieczne oczyszczenie jelit (dzięki obecnych w soi bakterii, które posiadają zdolność usuwania z nich złogów i śluzu). Nie wszyscy wiedzą, że naturalna soja sfermentowana sprawdzi się też kobietom w każdym wieku – ze względu na prozdrowotne działanie fitoestrogenów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia mięśniaków macicy.