Czy wiesz, że aby przygotować zdrową i pożywną zupę warzywną potrzebujesz zaledwie 1,5 litra wody lub delikatnego bulionu drobiowego, 2 łyżek masła klarowanego, kwaśnej śmietany, ulubionych warzyw i przypraw? To właśnie smaczna zupa warzywna jest jedną z najchętniej wybieranych zup – zarówno w codziennej diecie dorosłych, jak i dzieci. Dzięki wysokiej zawartości warzyw – częściowo zaspokaja zapotrzebowanie na najważniejsze witaminy – a dodawane do niej masło klarowane odżywia komórki jelitowe, wspiera trawienie oraz działa przeciwzapalnie. Aby zupa jarzynowa była jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem – zastąpmy mrożonki warzywne świeżymi produktami, które z powodzeniem zakupimy zarówno na lokalnym bazarze, jak i w sklepie internetowym ze zdrową żywnością i suplementami. W zupie warzywnej – nazywanej przez wielu z nas także „jarzynową” - powinna przede wszystkim znaleźć się marchew, kalafior, ziemniaki oraz cebula, a także fasolka szparagowa, zielony groszek, koperek. Doprawiając zupę jarzynową możemy użyć przypraw takich jak sól, pieprz, gałka muszkatołowa czy kumin – albo zakupić gotową mieszankę dedykowaną zupom warzywnym.
- Czy gotowanie może być łatwe i szybkie? W dzisiejszych czasach nie tylko może, ale także powinno – mówi Sandra Kania, dietetyk – Korzystając z gotowych naturalnych mieszanek przypraw, oszczędzamy nie tylko czas, ale i pieniądze! Osobiście mogę polecić bio przyprawę do zup warzywnych, która – dzięki zawartości między innymi oregano, bazylii, cząbru i macierzanki – wspaniale podnosi walory smakowo-zapachowe tradycyjnych warzywnych zup!