Czy wiesz, że dzienne zalecane spożycie cennych protein powinno wynosić co najmniej 1 gram na kilogram masy ciała? Białko to podstawowy budulec zębów, kości, paznokci, skóry i włosów – co więcej, pełni również funkcję energetyczną (ponieważ spalanie białka prowadzi do generowania konkretnych ilości energii) oraz odpornościową (naturalnie wzmacniając układ immunologiczny). Chociaż do niedoborów białka dochodzi stosunkowo rzadko – ich występowanie jest jak najbardziej możliwe. Do najpopularniejszych symptomów tego stanu rzeczy należy chociażby spadek wyżej wspomnianej odporności, pogorszenie stanu paznokci czy włosów, zaburzenia menstruacji czy – w skrajnych przypadkach – nawet zanik mięśni. Osoby, które nie dostarczają sobie odpowiedniej ilości białka dziennie, doświadczają także częstego uczucia głodu, obrzęku nóg i są bardziej podatne na kontuzje. Jak zniwelować ryzyko niedoboru protein? Przede wszystkim – regularnie sięgając po wysokobiałkowe produkty. Chociaż zdrowe białko większości z nas może kojarzyć się z mięsem, nabiałem czy owocami morza – znajdziemy je również w lekkich przekąskach, takich jak chrupki proteinowe. To propozycja jakościowej żywności dla osób, które chcą wesprzeć między innymi budowanie masy mięśniowej – ponieważ to właśnie cenne białko odpowiada za stan naszych mięśni. W bezglutenowych, wegańskich chrupkach proteinowych znajdziemy między innymi wartościową mąkę z czerwonej soczewicy – która jest nie tylko źródłem protein, ale również stymulującego pracę układu pokarmowego błonnika. W naturalnej mące z czerwonej soczewicy obecne są też witaminy z grupy B – które wykorzystują energię z pożywienia oraz wspierają zdrowie skóry i błon śluzowych.
- Jeśli poszukujemy zdrowej, lekkiej przekąski białkowej, z całą pewnością sprawdzą się nam chrupki, które możemy wziąć ze sobą do pracy czy na uczelnię – mówi Sandra Kania, dietetyk – Uzupełnianie poziomu energii w ciągu dnia jest bardzo ważne – szczególnie wtedy, gdy czeka nas sporo wyzwań. Kiedy z kolei bardzo często sięgamy po standardowe, niekorzystne dla zdrowia chipsy – chrupki białkowe mogą stać się ich zdrowszym zamiennikiem. Czytając składy produktów - również chrupków i innych przekąsek – możemy mieć pewność, że wybrane przez nas produkty będą nie tylko smaczne, ale również posłużą naszemu zdrowiu i formie.