Czy wiesz, że wraz z pożywieniem do organizmu trafia zaledwie do 40% cholesterolu, podczas gdy cała reszta produkowana jest przez wątrobę i jelita? Cholesterol to nic innego jak substancja tłuszczowa – budująca błony komórkowe, uczestnicząca w wytwarzaniu hormonów, czy kwasów żółciowych w wątrobie. Nie wszyscy wiedzą, że cholesterol całkowity u osoby zdrowej nie powinien przekraczać 200 miligramów na decylitr – a jeśli tak się dzieje, niezbędne pozostaje zastosowanie odpowiedniego leczenia oraz… zmiany diety! Co jeść, a czego unikać, kiedy cholesterol okazuje się być zbyt wysoki?
 

Dieta na wysoki cholesterol – o tym pamiętaj!

 
Niejednokrotnie wysoki poziom cholesterolu wiążę się z nadwagą bądź otyłością – dlatego też, w przypadku nieprawidłowego wyniku, zaleca się stosowanie diety niskokalorycznej, odchudzającej. Niezbędne pozostaje również spożywanie owoców i warzyw oraz, co istotne, wyeliminowanie produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukier, sól i tłuszcze trans. Dobrze jest wybierać również błonnik – zarówno w formie suplementu, który możemy dodawać do potraw, jak i produktów zawierających to cenne włókno pokarmowe. Sięgając po produkty mleczne – wybierzmy te o niskiej zawartości tłuszczu, niesłodzone. Nieocenione w diecie na wysoki cholesterol pozostają również produkty, stanowiące wartościowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – takie jak awokado, oliwa z oliwek, nasiona i orzechy.

ekologiczna oliwa z oliwek
 

Tego nie jedz przy wysokim cholesterolu!

 
Przejście na zdrową dietę to nie tylko podejmowanie odpowiednich decyzji żywieniowych, ale również odrzucenie konkretnych, szkodzących nam produktów. Mowa tutaj oczywiście o żywności wysoko przetworzonej, słodkich wypiekach i słonych przekąskach. W „menu” osoby, chcącej zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu, nie powinny znaleźć się tłuste mięsa, podroby, sery topione i żółte, masło, śmietana, kremy czekoladowe, sosy na bazie sztucznych dodatków. Niezalecany jest też majonez, margaryna, różnego rodzaju konserwy i parówki. Pamiętajmy, że o dietę na wysoki cholesterol możemy zadbać zarówno sami, jak i korzystając z profesjonalnej pomocy doświadczonego dietetyka, który pozwoli nam na wypracowanie zdrowych i trwałych nawyków żywieniowych.