Aby przygotować popularny w kuchni indyjskiej chlebek naan – potrzebujesz jedynie kilku składników: 2 niepełnych szklanek mąki pszennej, 4 łyżek jogurtu greckiego, pół szklanki wody oraz łyżeczkę drożdży suchych. Do upieczenia tego charakterystycznego chlebka przyda się też łyżka oliwy oraz odrobina soli i cukru – tak, aby ciasto uzyskało odpowiedni smak. Dla zabieganych interesującą opcją mogą okazać się gotowe bio chlebki naan – z dodatkiem zdrowych nasion czarnuszki. Jeśli do tej pory kuchnia indyjska była Ci obca – warto zacząć od wdrożenia w codzienne menu pożywnych chlebków! Z czym najchętniej podają je Hindusi? Oczywiście z różnego typu aromatycznymi sosami oraz curry! Legendy głoszą, że chlebek naan posiada bardzo długą tradycję wypieku – przez pielgrzymujących mnichów, którzy nosili ze sobą piec o nazwie „tandoor”, a chlebki przygotowywali… podczas podróży! Coraz popularniejsze w naszym kraju stają się nie tylko same w sobie chlebki, ale także burgery naan – w których tradycyjna bułka zostaje zastąpiona właśnie najpopularniejszym chlebem indyjskim. Co ciekawe, naan z powodzeniem możemy spożywać też z dodatkiem masła – albo z ulubionymi ziołami. Chlebka tego typu nie może zabraknąć jako dodatku do potraw takich jak kurczak tikka masala i butter chicken – a więc takich, w których mamy do czynienia z bardzo dużą ilością sosu. Nie wszyscy wiedzą, że chlebek naan bogaty jest w witaminy i minerały – między innymi w magnez, wapń, żelazo. W Indiach naan występuje w kilku wersjach smakowych: z ziemniakami i cebulą, z sezamem, faszerowany jagnięciną i baraniną oraz – najbardziej zaskakujący – z farszem z rodzynek oraz orzechów.

 
- Czym różni się indyjski naan chociażby od pity? Przede wszystkim sposobem wykonywania – mówi Sandra Kania, dietetyk – Cechą wyróżniającą go na tle innych rodzajów pieczywa jest dodatek gęstego jogurtu naturalnego, którego nie znajdziemy w innych tego typu produktach. Testując dostępne dziś na wyciągnięcie ręki kuchnie świata – możemy każdego dnia poszerzać swój gust kulinarny, zaskakując siebie i bliskich nowymi aromatami!