
Osoby odżywiające się na co dzień zdrowo bądź chcące wdrożyć pozytywne zmiany do swojej codziennej diety, niejednokrotnie zastanawiają się, którą z 2 propozycji pożywnego, smacznego deseru wybrać – pudding z nasionami chia czy ten na bazie tapioki. Chia to nic innego jak nasiona rośliny o nazwie Salvia hispanica – czyli szałwii hiszpańskiej. To właśnie jej cenne nasiona tysiące lat temu stanowiły pożywienia dla starożytnych Majów i Azteków, a samo w sobie słowo „chia” w ich języki określało siłę. Nie wszyscy wiedzą, że zdrowe nasiona chia nie tylko zapewniają nam uczucie sytości na długi czas, ale również wykazują pozytywny wpływ na pracę mózgu – wspierając między innymi pamięć i koncentrację. Co ciekawe, chia obniża również poziom cholesterolu oraz poprawia wzrok – zapobiegając między innymi zwyrodnieniu plamki żółtej. Z kolei tapioka to nic innego jak produkt wytworzony z manioku – rośliny pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej. Naturalna tapioka to efekt zmielenia bulwy manioku – najczęściej posiadający postać mąki bądź charakterystycznych, przypominających nieco kaszę kuleczek. To właśnie tapioką wielu z nas zagęszcza sosy, kisiele, puddingi. Co istotne, bywa ona również stosowana jako zamiennik mąki. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne tapioki – znajdziemy w niej między innymi liczne witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, fosfor, żelazo czy cynk. Dla wielu osób istotny może okazać się fakt, że tapioka pozostaje produktem hipoalergicznym, a przy tym cennym źródłem lekkostrawnych węglowodanów oraz białka. Warto wiedzieć, że tapioka jest też niskokaloryczna – co oznacza, że doskonale sprawdzi się tym z nas, którzy poszukują smacznej i zdrowej propozycji deseru czy przekąski, będąc na diecie redukcyjnej.
- Pudding chia oraz z tapioki bywają do siebie porównywalne, jednak każdy z nich niesie tak naprawdę zupełnie różne korzyści dla zdrowia, formy oraz samopoczucia – mówi Sandra Kania, dietetyk – W zależności od tego, czego nam potrzeba, warto wybierać je zamiennie – zapewniając sobie tym samym niezbędne składniki odżywcze. Niezależnie od wyboru, pudding chia czy ten z tapioki, zawsze okażą się dużo lepszym rozwiązaniem niż sztuczne budynie czy desery z pełnymi cukru dodatkami. Wybierając zarówno nasiona chia czy kuleczki tapioki, zwróćmy uwagę na jakość produktu – sprawdzając chociażby ich certyfikację.