Czy wiesz, że na celiakię – autoimmunologiczną chorobę trzewną – może chorować nawet 2% populacji? Na szczęście nietolerancja glutenu nie wyklucza dziś jedzenia tego, na co ma się ochotę – najlepszym przykładem na to są ekologiczne desery „gluten free”! Do najchętniej wybieranych, naturalnych przekąsek należy budyń waniliowy – podawany ze słodkim syropem malinowym lub owocami. Wybierając budyń warto zwrócić uwagę na jego skład – dobrze, gdy jest oparty na certyfikowanej, ekologicznej skrobi kukurydzianej, naturalnym aromacie waniliowym oraz nadającej intensywnego smaku mielonej wanilii Bourbon. Chociaż część osób decyduje się na samodzielne robienie budyniu w domu – znacznie szybszym rozwiązaniem pozostaje zakup gotowej mieszanki, którą z powodzeniem przyrządzimy zarówno na bazie mleka krowiego, owczego, jak i napojów (na przykład sojowego czy ryżowego). Pamiętajmy, że im prostszy i krótszy skład – tym większe prawdopodobieństwo, że nasza słodka przekąska rzeczywiście okaże się wartościowa! Ekologiczny, bezglutenowy budyń waniliowy wykorzystamy nie tylko w formie samodzielnego deseru, ale również dodatek do masy do ciasta czy pożywnego szejka. Niestety całe mnóstwo gotowych budyni w proszku posiada w składzie nie tylko cukier, ale także emulgatory, barwniki czy utwardzony olej palmowy – dlatego tak ważne jest, aby dokładnie czytać etykiety produktów.