Czy wiesz, że w filiżance kawy znajdziemy 95 miligramów kofeiny, podczas gdy ta sama ilość yerba mate zawiera jej o 10 miligramów mniej? Ta delikatna różnica pokazuje, że aby skutecznie się pobudzić – wcale nie jest nam potrzebna kawa! Owszem, wielu z nas uwielbia jej smak – jeśli jednak możemy połączyć „dobudzanie się” z szeregiem prozdrowotnych właściwości… dlaczego by tego nie sprawdzić? W cennej yerba mate – prócz kofeiny – znajdziemy między innymi wspierające układ nerwowy witaminy z grupy B, witaminę C na odporność (i nie tylko!) oraz minerały takie jak wapń, krzem czy magnez. Naturalna yerba mate – napar przyrządzany z liści rosnącego wyłącznie w Ameryce Południowej Świętego Drzewa – stanowi „must have” nie tylko w krajach takich jak Paragwaj, Urugwaj czy Argentyna (gdzie yerba mate przyjmuje się w większych ilościach niż wodę), ale również w wielu europejskich domach, w których do dbania o zdrowie oraz samopoczucie podchodzi się w sposób świadomy. Nieodłącznym atrybutem miłośników parzenia i picia yerby pozostaje bombillaspecjalna rurka z filtrem, służąca do spożywania napoju. Dzięki praktycznemu sitku – z powodzeniem oddziela fusy od naparu, co oznacza, że przyjmowanie tej wyjątkowej herbatki staje się jeszcze przyjemniejsze. Wybierając bombillę warto zwrócić uwagę na jej trwałość – co wiąże się bezpośrednio z materiałem, z którego została wykonana. Dobrze, kiedy jest nim stal nierdzewna – zapewniająca pełny komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Kiedy rozpoczynamy swoją przygodę z yerbą – powinniśmy zaopatrzyć się też w matero, czyli dedykowane piciu yerba mate naczynie. Najczęściej wykonane jest one z owocu tykwy – pnących roślin tropikalnych z rodziny dyniowatych – gliny, drewna, metalu, ceramiki bądź szkła. To, co wyróżnia matero na tle innych naczyń, to przede wszystkim jego charakterystyczny kształt – oraz niejednokrotnie występujące na nim zdobienia. Zarówno pojedyncze elementy niezbędne do picia yerby, jak i zestawy z praktyczną bombillą i matero znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Sama w sobie yerba nie od dziś znana jest ze swoich właściwości obniżających poziom „złego cholesterolu”, antyoksydacyjnych, stymulujących pracę mózgu oraz wspierających ogólną kondycję organizmu. Co ciekawe, pierwsze rezultaty stosowania yerby – możemy zaobserwować nawet po kilkunastu minutach od wypicia pierwszego matero z tym prozdrowotnym, egzotycznym naparem.