Czy wiesz, że import awokado w 2014 roku wynosił 43 miliony złotych, a w 2024 wzrósł do aż 373 milionów? Tego rodzaju progres jasno pokazuje rosnące zainteresowanie tym owocem – aż o 754% w ciągu dekady! Awokado to nic innego jak jeden z najbardziej wszechstronnych owoców – który z łatwością można wykorzystać na wiele sposobów. To prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, której regularne spożycie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W cennym awokado znajdziemy między innymi jednonienasycone kwasy tłuszczowe – na czele z kwasem oleinowym, który wspiera zdrowie serca, obniżając poziom "złego" cholesterolu (LDL) i zwiększając "dobry" cholesterol (HDL). Zdrowe awokado to również spore ilości błonnika – który pomaga w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego, poprawia metabolizm i zapewnia uczucie sytości, co z kolei może wspierać kontrolę masy ciała. Awokado dostarcza również wielu witamin – na przykład tych z grupy B - oraz folianów, pozytywnie wpływających na naszą odporność, zdrowie skóry i kości, a także wzrost komórek. Dzięki wysokiej zawartości potasu (awokado zawiera go w ilości większej niż banany!), pomaga regulować ciśnienie krwi – co spodoba się osobom, odczuwającym na co dzień dolegliwości, związane z układem krwionośnym. Nie wszyscy wiedzą jednak, że owoc ten nie zyskałby aż tak dużej popularności, gdyby - oprócz wartości odżywczych - nie oferował wspaniałego smaku i kremowej tekstury. To właśnie zdrowe awokado słynie ze swojego delikatnego, kremowego smaku, który często opisywany bywa jako maślany i lekko orzechowy. Co ważne - samo w sobie nie jest intensywne ani słodkie, co sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Dzięki swojej neutralności smakowej, awokado dobrze łączy się z innymi składnikami - zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, na przykład z solą, cytryną, pomidorami, czosnkiem czy przyprawami. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi jeden z tych powodów, dla których jest tak popularne w kuchni – między innymi w pastach, sałatkach czy smoothie. Najsłynniejszą jednak potrawą, której bazę stanowi naturalne awokado pozostaje guacamole – tradycyjna, meksykańska pasta z awokado, której korzenie sięgają czasów Azteków. To niezwykle prosty, a zarazem smaczny dodatek, który zdobył popularność na całym świecie dzięki swojemu świeżemu smakowi i wszechstronności. Guacamole stosuje się głównie jako dip do nachosów, ale także jako dodatek do taco, burgerów czy sałatek. Pasty tej można także używać do smarowania – z czego chętnie korzystają fani szybkich, pożywnych śniadań i przekąsek w ciągu dnia. Tost z awokado – czy to w formie pokrojonych plastrów czy pasty guacamole – to bardzo popularna przekąska, która przy użyciu pełnoziarnistego chleba i dodatku jajka sadzonego może być pełnoprawnym posiłkiem ze względu na zawartość niezbędnych makroelementów zarówno z grupy węglowodanów, białek, jak i tłuszczy. Co więcej, przygotowanie guacamole należy do jednych z najprostszych zadań, jakie można wykonać w kuchni. Nie ma jednego, prawidłowego przepisu na tę aromatyczną pastę, a finalna wersja tego dipu może być w stu procentach dopasowana pod nasze gusta. Jedynym składnikiem, który musi się w nim znaleźć jest właśnie awokado – wybierając owoc do swojego guacamole zwróćmy uwagę na jego dojrzałość, a co za tym idzie miękkość. Pokrojone w kostkę lub rozgniecione na papkę – opcji przygotowania jest sporo, a dodatek soku z limonki lub cytryny dodaje świeżości i zapobiega utlenianiu owocu, które objawia się zmianą intensywnie zielonej barwy na brązową. Do całości warto dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę – to właśnie ona odpowiada za autentyczny, meksykański aromat, wprowadzając jednocześnie ciekawą, chrupką teksturę. Jeśli na co dzień preferujemy również czosnek lub pomidory – śmiało możemy dodać je swojego dipu. Ciekawym dodatkiem może okazać się też papryczka chili czy kolendra. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli chcemy nieco poeksperymentować w kuchni, również tradycyjnymi, meksykańskimi przyprawami, na przykład kuminem czy gorzkim kakao. Smacznego!
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
-
Waluta: PLN
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Żywność ekologiczna
- Produkty bezglutenowe
- Produkty KETO
- Budynie, galaretki, kisiele
- Czekolady BIO
- Glony, algi, wodorosty
- Kakao naturalne, karob
- Kremy czekoladowe i orzechowe - ekologiczne
- Cukry, zamienniki cukru
- Wegańskie zamienniki mięsa
- Dżemy, musy, desery
- Grzyby
- Kawy ekologiczne
- Herbaty ekologiczne
- Mieszanki do wypieku chleba i ciast
- Kuchnie świata
- Miody ekologiczne
- Makarony BIO
- Ryż naturalny
- Mąki ekologiczne
- Kasze i kaszki BIO
- Napoje, soki, zamienniki mleka
- Nasiona, ziarna, orzechy
- Oleje, oliwy, ocet
- Owoce i warzywa
- Pasty, humusy, sosy
- Pieczywo
- Przyprawy ekologiczne
- Słodycze i przekąski BIO
- Produkty NaturAvena
- Nasiona na kiełki i do ogródka
- ALINESS
- OSTROVIT
- NOW Foods
- SWANSON
- OSAVI
- SKOCZYLAS PURELAB
- PHARMOVIT
- SOUL FARM
- Pozostali producenci
- Akcesoria
- Dla dzieci
- Antyoksydanty
- Adaptogeny i grzyby funkcjonalne
- Witaminy, minerały
- Proteiny
- Probiotyki
- Omega, zdrowe tłuszcze
- Aminokwasy
- Związki roślinne i wyciagi z roślin
- Mieszanki
- Odchudzanie
- Odporność
- Koncentracja, witalność
- Włosy, skóra i paznokcie
- Sen, stres
- Układ pokarmowy
- Stawy i kości
- Superfoods
- Wzrok
- Dla sportowców
- Układ sercowo-naczyniowy
- Układ nerwowy
- Cukrzyca
- Metabolizm
- Cholesterol
- Tarczyca
- Układ moczowy
- Produkty eko dla dzieci
-
Naturalne suplementy diety
- ALINESS
- OSTROVIT
- NOW Foods
- SWANSON
- OSAVI
- SKOCZYLAS PURELAB
- PHARMOVIT
- SOUL FARM
- Pozostali producenci
- Akcesoria
- Dla dzieci
- Antyoksydanty
- Adaptogeny i grzyby funkcjonalne
- Witaminy, minerały
- Proteiny
- Probiotyki
- Omega, zdrowe tłuszcze
- Aminokwasy
- Związki roślinne i wyciagi z roślin
- Mieszanki
- Odchudzanie
- Odporność
- Koncentracja, witalność
- Włosy, skóra i paznokcie
- Sen, stres
- Układ pokarmowy
- Stawy i kości
- Superfoods
- Wzrok
- Dla sportowców
- Układ sercowo-naczyniowy
- Układ nerwowy
- Cukrzyca
- Metabolizm
- Cholesterol
- Tarczyca
- Układ moczowy
- Kosmetyki ekologiczne
- Eko środki czystości
- Dom i ogród
- Żywność dla psa i kota
- Duże opakowania
- Blog
- Nasza misja
- Kontakt
-
-
Żywność ekologiczna
- Produkty bezglutenowe
- Produkty KETO
- Budynie, galaretki, kisiele
- Czekolady BIO
- Glony, algi, wodorosty
- Kakao naturalne, karob
- Kremy czekoladowe i orzechowe - ekologiczne
- Cukry, zamienniki cukru
- Wegańskie zamienniki mięsa
- Dżemy, musy, desery
- Grzyby
- Kawy ekologiczne
- Herbaty ekologiczne
- Mieszanki do wypieku chleba i ciast
- Kuchnie świata
- Miody ekologiczne
- Makarony BIO
- Ryż naturalny
- Mąki ekologiczne
- Kasze i kaszki BIO
- Napoje, soki, zamienniki mleka
- Nasiona, ziarna, orzechy
- Oleje, oliwy, ocet
- Owoce i warzywa
- Pasty, humusy, sosy
- Pieczywo
- Przyprawy ekologiczne
- Słodycze i przekąski BIO
- Produkty NaturAvena
- Nasiona na kiełki i do ogródka
- ALINESS
- OSTROVIT
- NOW Foods
- SWANSON
- OSAVI
- SKOCZYLAS PURELAB
- PHARMOVIT
- SOUL FARM
- Pozostali producenci
- Akcesoria
- Dla dzieci
- Antyoksydanty
- Adaptogeny i grzyby funkcjonalne
- Witaminy, minerały
- Proteiny
- Probiotyki
- Omega, zdrowe tłuszcze
- Aminokwasy
- Związki roślinne i wyciagi z roślin
- Mieszanki
- Odchudzanie
- Odporność
- Koncentracja, witalność
- Włosy, skóra i paznokcie
- Sen, stres
- Układ pokarmowy
- Stawy i kości
- Superfoods
- Wzrok
- Dla sportowców
- Układ sercowo-naczyniowy
- Układ nerwowy
- Cukrzyca
- Metabolizm
- Cholesterol
- Tarczyca
- Układ moczowy
- Produkty eko dla dzieci
-
Naturalne suplementy diety
- ALINESS
- OSTROVIT
- NOW Foods
- SWANSON
- OSAVI
- SKOCZYLAS PURELAB
- PHARMOVIT
- SOUL FARM
- Pozostali producenci
- Akcesoria
- Dla dzieci
- Antyoksydanty
- Adaptogeny i grzyby funkcjonalne
- Witaminy, minerały
- Proteiny
- Probiotyki
- Omega, zdrowe tłuszcze
- Aminokwasy
- Związki roślinne i wyciagi z roślin
- Mieszanki
- Odchudzanie
- Odporność
- Koncentracja, witalność
- Włosy, skóra i paznokcie
- Sen, stres
- Układ pokarmowy
- Stawy i kości
- Superfoods
- Wzrok
- Dla sportowców
- Układ sercowo-naczyniowy
- Układ nerwowy
- Cukrzyca
- Metabolizm
- Cholesterol
- Tarczyca
- Układ moczowy
- Kosmetyki ekologiczne
- Eko środki czystości
- Dom i ogród
- Żywność dla psa i kota
- Duże opakowania
- Blog
- Nasza misja
- Kontakt
-
- Kategorie
-
Awokado do smarowania – jak przygotować domowe guacamole?
2024-11-25 07:44:00
Justyna Markiewicz
- Oferty miesiąca