Czy wiesz, że import awokado w 2014 roku wynosił 43 miliony złotych, a w 2024 wzrósł do aż 373 milionów? Tego rodzaju progres jasno pokazuje rosnące zainteresowanie tym owocem – aż o 754% w ciągu dekady! Awokado to nic innego jak jeden z najbardziej wszechstronnych owoców – który z łatwością można wykorzystać na wiele sposobów. To prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, której regularne spożycie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. W cennym awokado znajdziemy między innymi jednonienasycone kwasy tłuszczowe – na czele z kwasem oleinowym, który wspiera zdrowie serca, obniżając poziom "złego" cholesterolu (LDL) i zwiększając "dobry" cholesterol (HDL). Zdrowe awokado to również spore ilości błonnika – który pomaga w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego, poprawia metabolizm i zapewnia uczucie sytości, co z kolei może wspierać kontrolę masy ciała. Awokado dostarcza również wielu witamin – na przykład tych z grupy B - oraz folianów, pozytywnie wpływających na naszą odporność, zdrowie skóry i kości, a także wzrost komórek. Dzięki wysokiej zawartości potasu (awokado zawiera go w ilości większej niż banany!), pomaga regulować ciśnienie krwi – co spodoba się osobom, odczuwającym na co dzień dolegliwości, związane z układem krwionośnym. Nie wszyscy wiedzą jednak, że owoc ten nie zyskałby aż tak dużej popularności, gdyby - oprócz wartości odżywczych - nie oferował wspaniałego smaku i kremowej tekstury. To właśnie zdrowe awokado słynie ze swojego delikatnego, kremowego smaku, który często opisywany bywa jako maślany i lekko orzechowy. Co ważne - samo w sobie nie jest intensywne ani słodkie, co sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Dzięki swojej neutralności smakowej, awokado dobrze łączy się z innymi składnikami - zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, na przykład z solą, cytryną, pomidorami, czosnkiem czy przyprawami. Jego gładka, kremowa konsystencja stanowi jeden z tych powodów, dla których jest tak popularne w kuchni – między innymi w pastach, sałatkach czy smoothie. Najsłynniejszą jednak potrawą, której bazę stanowi naturalne awokado pozostaje guacamole – tradycyjna, meksykańska pasta z awokado, której korzenie sięgają czasów Azteków. To niezwykle prosty, a zarazem smaczny dodatek, który zdobył popularność na całym świecie dzięki swojemu świeżemu smakowi i wszechstronności. Guacamole stosuje się głównie jako dip do nachosów, ale także jako dodatek do taco, burgerów czy sałatek. Pasty tej można także używać do smarowania – z czego chętnie korzystają fani szybkich, pożywnych śniadań i przekąsek w ciągu dnia. Tost z awokado – czy to w formie pokrojonych plastrów czy pasty guacamole – to bardzo popularna przekąska, która przy użyciu pełnoziarnistego chleba i dodatku jajka sadzonego może być pełnoprawnym posiłkiem ze względu na zawartość niezbędnych makroelementów zarówno z grupy węglowodanów, białek, jak i tłuszczy. Co więcej, przygotowanie guacamole należy do jednych z najprostszych zadań, jakie można wykonać w kuchni. Nie ma jednego, prawidłowego przepisu na tę aromatyczną pastę, a finalna wersja tego dipu może być w stu procentach dopasowana pod nasze gusta. Jedynym składnikiem, który musi się w nim znaleźć jest właśnie awokado – wybierając owoc do swojego guacamole zwróćmy uwagę na jego dojrzałość, a co za tym idzie miękkość. Pokrojone w kostkę lub rozgniecione na papkę – opcji przygotowania jest sporo, a dodatek soku z limonki lub cytryny dodaje świeżości i zapobiega utlenianiu owocu, które objawia się zmianą intensywnie zielonej barwy na brązową. Do całości warto dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę – to właśnie ona odpowiada za autentyczny, meksykański aromat, wprowadzając jednocześnie ciekawą, chrupką teksturę. Jeśli na co dzień preferujemy również czosnek lub pomidory – śmiało możemy dodać je swojego dipu. Ciekawym dodatkiem może okazać się też papryczka chili czy kolendra. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli chcemy nieco poeksperymentować w kuchni, również tradycyjnymi, meksykańskimi przyprawami, na przykład kuminem czy gorzkim kakao. Smacznego!