100% Arabica to jeden z najpopularniejszych rodzajów ziaren kawy – dominujący do nawet 70% rynku. Pozostałe około 30% stanowi robusta – o znacznie bardziej wyrazistym smaku, z wyczuwalną nutą goryczy. Arabica jest z kolei słodsza i łagodniejsza – z aromatami wanilii, czekolady czy owoców. To właśnie ona, nie bez powodu, uznawana jest za najszlachetniejszą odmianę ziaren – nie tylko ze względu na przyjemne, złożone walory smakowe, ale także wymagające warunki uprawy. Wysokiej jakości kawę Arabica znajdziemy między innymi w sklepach ze zdrową żywnością – co ciekawe, zarówno w wersji z kofeiną, jak i bez! Choć z kawą, jak z każdym innym produktem, absolutnie nie wolno nam przesadzać – regularne picie tego lubianego przez wielu z nas trunku, może przynieść nam szereg konkretnych korzyści zdrowotnych. Już jedna filiżanka Arabici jest w stanie realnie wspomóc naszą koncentrację oraz zniwelować uczucie zmęczenia. To bezpieczne, naturalne pobudzenie – oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Co więcej, udowodniono, że kawa z ekspresu – pita bez żadnych dodatków – przyspiesza metabolizm o około 20%, a sama w sobie kofeina sprzyja spalaniu tłuszczu (co sprawia, że w żadnym razie nie musimy rezygnować z picia kawy, będąc na redukcji). Jak się okazuje, za bezpieczną dzienną dawkę „czarnego napoju” uznaje się dawkę 400 miligramów w przypadku osoby dorosłej – co wskazuje na 3-4 filiżanki na dobę. Wybierając kawę dla siebie i swoich Bliskich, warto zwrócić uwagę zarówno na jej datę zbioru, jak i datę palenia.