Migdałecznik Arjuna to rosnące na terenie Sri Lanki i Indii drzewo – słynące ze swojej rozłożystości oraz imponującej wysokości (nawet do 24 metrów!). Jego kora jest surowcem zielarskim cenionym w Ajurwedzie – przede wszystkim ze względu na swoje właściwości wspierające pracę serca oraz wątroby. Nie bez powodu nazywany bywa „strażnikiem serca” – wszystko za sprawą za wysokiej zawartości między innymi flawonoidów, glikozydów oraz saponin. Substancje cennej kory migdałecznika zapobiegają też między innymi zachorowaniu na chorobę wieńcową czy niewydolność serca. Na szczególną uwagę zasługują antyoksydanty – które poprzez dezaktywację wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia się organizmu. Kora wartościowego migdałecznika posiada w swoim składzie między innymi naturalny koenzym Q10 oraz kwas arjunowy – którego działanie sprawdzi się nie tylko osobom, chcącym chronić serce i układ krwionośny, ale również sportowcom (poprzez zwiększanie wytrzymałości podczas wysiłku). W Arjunie znajdziemy też garbniki – czyli związki organiczne, które wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Zdrowe garbniki nie tylko niwelują bakterie w organizmie, ale także wykazują działanie przeciwzapalne, ochronne i antyoksydacyjne. Dlaczego Ajurweda cieszy się tak dużym zainteresowaniem? Ponieważ to właśnie ona umożliwia realne działanie w kierunku zdrowia, formy i świetnego samopoczucia za sprawą wysokiej jakości, naturalnych składników! Chociaż kora migdałecznika Arjuna nie jest tak popularna jak inne suplementy diety – warto zagłębić się w jej nietuzinkowe właściwości (szczególnie wtedy, kiedy chcemy z powodzeniem zadbać o swoje serce i wątrobę!).