Czy wiesz, że to właśnie żurek - znana chyba każdemu z nas zupa kuchni polskiej - zajął 2. miejsce w plebiscycie popularnego serwisu Taste Atlas, odkrywającego tradycyjne potrawy na świecie? Nie ulega wątpliwości, że żurek to swego rodzaju standard na polskich stołach - ta tradycyjna zupa znana jest ze swojego charakterystycznego kwaśnego smaku, który pochodzi z zakwasu (najczęściej chlebowego lub mącznego). Jak się okazuje, to pyszne narodowe danie nie tylko Polaków, ale także Czechów, Słowaków i Białorusinów. Żurek naturalnie powstaje na bazie zakwasu, który jest najważniejszym składnikiem tej zupy. Zakwas to z kolei fermentowana mieszanka mąki i wody – a z uwagi na procesy zachodzące w trakcie fermentacji, zupa ta posiada wiele właściwości zdrowotnych. Zakwas na żurek jest naturalnym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit – pomagając w utrzymaniu równowagi mikroflory jelitowej, co może poprawić trawienie i wspierać układ odpornościowy. Z kolei inny składnik zakwasu - kwas mlekowy – stymuluje procesy trawienne, co pomaga w lepszym wchłanianiu składników odżywczych. Kwaśne środowisko żurku może wspierać procesy detoksykacji organizmu – co spodoba się osobom, chcącym bezpiecznie zniwelować masę ciała. Regularne spożywanie żurku może pomóc w usuwaniu toksyn i wspierać pracę wątroby, a bogactwo warzyw i mięs użytych do jego gotowania, nasyca zupę składnikami odżywczymi, takimi jak witamina C czy witaminy z grupy B. Dzięki obecności składników odżywczych oraz probiotyków, żurek może wspierać układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami i chorobami. Niektóre tradycyjne składniki żurku, takie jak czosnek czy majeranek, wykazują również działanie przeciwzapalne, co może być korzystne w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Przygotowanie pysznej, treściwej zupy nie powinno przysporzyć nam większych problemów - wystarczy podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem dodać do garnka z gotującą się wodą. Do w ten sposób przygotowywanego wywaru wrzucamy kilka liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego. Gdy wywar nasyci się aromatami - dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną. W tym momencie warto dodać też zakwas – zarówno tradycyjny, żytni, jak i nieco mniej standardowe, gryczany bądź jaglany. Po dziesięciu minutach od dodania zakwasu nie pozostaje nic, jak tylko doprawić zupę solą i pieprzem wedle uznania. Tradycyjny aromat – stanowiący uzupełnienie pożądanej kwasowości – to oczywiście znany większości z nas majeranek. To właśnie on dodaje głębi, wzbogacając smak zupy. Co ciekawe, majeranek – podobnie jak inne składniki żurku - wiele prozdrowotnych właściwości, działając między innymi jako naturalny środek wspomagający trawienie. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie w naturalnym majeranku znajdziemy także składniki o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Wiele osób serwuje żurek zabielony śmietaną z dodatkiem jajka gotowanego na twardo - tak przygotowany żurek nie tylko nasyci na długo, ale także z powodzeniem wzmocni nasz organizm, dostarczając niezbędnych składników odżywczych.