Zupy krem cieszą się w ostatnim czasie sporym zainteresowaniem – nie tylko ze względu na swoją interesującą, kremową formę, ale również długi czas zdatności do spożycia (nawet 7 dni, jeśli nie dodamy do niej mleka, jogurtu czy śmietany). Osoby, chcące przygotować smaczną i pożywną zupę krem, niejednokrotnie zastanawiają się na jakim etapie powinno się ją zblendować. Jak się okazuje, najlepsze efekty uzyskamy blendując całość wtedy, kiedy gotowana baza wystygnie. Najwygodniej do tego celu wykorzystywać jest blender ręczny, jednak nie jest on jedynym „narzędziem”, pozwalającym na uzyskanie pożądanej, kremowej konsystencji. Co więcej, nieodłącznym elementem zupy tego typu pozostaje bulion – i to na nim warto skupić sporo swojej uwagi. Ciekawostką jest, że dodanie do bulionu wody filtrowanej, pozwala na wydobycie większej ilości smaku – dlatego też dobrze jest zastąpić nią zwykłą, przegotowaną wodę. Niezależnie od tego na przygotowanie jakiej zupy krem się decydujemy, dobrze jest dodać do wywaru również odrobinę sosu sojowego – który zadba o odpowiedni poziom umami, czyli tak zwanego „piątego smaku”. Ponieważ to właśnie zdrowy tłuszcz jest najlepszym nośnikiem aromatu – jego również nie powinno zabraknąć w zupie krem. Stosując wysokiej jakości oliwę z oliwek extra virgin, z łatwością uzyskamy wywar, który stanie się doskonałą bazą dla wielu kremowych zup.

 
- Lada moment rozpocznie się sezon na zupy krem, szczególnie te rozgrzewające i sycące – mówi Sandra Kania, dietetyk – Powoli żegnamy się z lekkimi wywarami czy chłodnikami, ustępując miejsca pożywnym, kremowym zupom. Pamiętajmy, że tak naprawdę zarówno smak, jak i konsystencja zupy krem, zależy w dużej mierze od jakości produktów, które wybierzemy do jej przygotowania. Jeśli chcemy uzupełnić dzienną pulę kaloryczną, możemy zjadać zupę na przykład z grzankami.