Czy wiesz, że nieprzyjemna zgaga może dotykać nawet 20% społeczeństwa? Zwykle wynika ona z podrażnienia delikatnej błony śluzowej przełyku oraz refluksu (cofania się kwaśnej treści z żołądka do przełyku). Do najczęściej wymienianych produktów spożywczych, przyczyniających się do powstawania zgagi należą owoce cytrusowe oraz wszelkiego rodzaju przetwory na ich bazie – na przykład sok pomarańczowy. Po co jednak warto sięgać, aby zniwelować niechciane objawy? Za sprawdzony, domowy sposób leczenia zgagi nie od dziś uznaje się picie jogurtu oraz mleka – które wykazują działanie kojące i łagodzące. Co więcej, dobrze sprawdzą się też gotowane warzywa – takie jak ziemniaki czy marchew. Jeśli zgaga występuje regularnie, nie powinno się jej bagatelizować. W tej sytuacji najlepiej udać się do gastroenterologa – lekarza, specjalizującego się w leczeniu chorób układu pokarmowego. Nie wszyscy wiedzą, że utrzymująca się zgaga może występować również w czasie ciąży – a także przy zawale serca oraz przewlekłej cukrzycy. Kto jest najbardziej podatny na występowanie tej przykrej przypadłości? Przede wszystkim osoby stosujące niezdrową dietę – z nadużywaniem niezdrowych tłuszczy, alkoholu czy ostrych przypraw. Co ciekawe, niektóre osoby decydują się na niwelowanie jej poprzez picie specjalnego roztworu – złożonego z łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w połowie szklanki wody. Ta domowa, łatwa w przygotowaniu metoda nie jest zalecana jednak paniom, które spodziewają się dziecka.