Olej to najcenniejszy składnik, jaki pozyskuje się z pełnych dobroczynnych właściwości ziaren czarnuszki. Dzięki specjalnym metodom tłoczenia na zimno udaje się pozyskać produkt, który nie tylko doskonale smakuje i pachnie, ale jest także nieocenionym źródłem związków bioaktywnych, których właściwości można wykorzystywać zarówno w kuchni, jak i w codziennych rytuałach pielęgnacyjnych.
Czarnuszka olej właściwości smakowe i zapachowe
Nigella sativa L., inaczej czarnuszka siewna, to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Europy oraz z Azji. Jej piękne białe lub niebieskie kwiaty z drobnymi czarnymi nasionkami mają nie tylko wyjątkowe walory dekoracyjne, ale także olbrzymią moc – z nasion pozyskiwanych na dużą skalę można produkować chrupiący, smakowity dodatek do wielu potraw, lub wykorzystywać do tłoczenia oleju.
Jeśli chodzi o olej czarnuszki właściwości smakowe i zapachowe sprawiają, że jest to nieoceniony składnik wielu sałatek, zup czy kanapek. Olej ten ma intensywnie korzenny smak i aromat, jest również dość pikantny – dlatego też zaleca się spożywanie go w niewielkich ilościach, zarówno jako przyprawę, jak i suplement diety.
Olej czarnuszki właściwości wynikające z bogatego składu chemicznego
Aż 85% składu tego oleju stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. W połączeniu z witaminą E obficie w nim występującą, ma on silne działanie przeciwutleniające, które jest nieocenione w codziennym życiu, w którym narażeni jesteśmy na nieustanny stres. Dodatkowo w skład oleju z czarnuszki wchodzą sterole, beta-karoten, biotyna, pozostałe przeciwutleniacze, mikroelementy i tymochinon – to właśnie on odpowiada za charakterystyczny smak i zapach oleju, a także wykazuje silne działanie przeciwzapalne, co wpływa na wiele aspektów zdrowotnych.
Olej z czarnuszki zastosowanie w kuchni
Z uwagi na bardzo intensywny korzenny smak i aromat, olej z czarnuszki siewnej można wykorzystywać z powodzeniem zamiast dressingu do sałatek, jako sposób na podkreślenie wyjątkowego charakteru małych kanapeczek czy dodatek smakowy do zup-kremów. Można też używać go w wielu innych daniach, na przykład tych z kuchni tajskiej czy chińskiej. Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że oleju tłoczonego na zimno nie należy poddawać działaniu wysokich temperatur, czyli pieczeniu, gotowaniu czy smażeniu. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje niską temperaturę dymienia, a w efekcie utratę cennych właściwości odżywczych po ogrzaniu takiego oleju.
Czarnuszka olej właściwości lecznice
Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki wynikają z wysokiej zawartości cennych składników odżywczych – przede wszystkim są to kwasy tłuszczowe nienasycone, które w połączeniu z przeciwutleniaczami, witaminami i minerałami stanowią silną broń przeciwko wielu chorobom współczesnego świata. Systematyczne spożywanie w potrawach lub zażywanie na łyżeczce tego produktu z tłoczenia na zimno może zapobiegać miażdżycy (w połączeniu ze zdrową dietą i trybem życia), a także prawdopodobnie zapobiega nowotworom. Doskonałe właściwości lecznicze oleju z czarnuszki warto wykorzystywać w przypadku nieżytów żołądka, refluksu czy wrzodów – olej wspomaga leczenie i łagodzi związane z tymi schorzeniami dolegliwości. Dodatkowo, zastosowanie oleju z czarnuszki w przypadku alergii może również pomóc w walce z jej przykrymi objawami.
Olej z czarnuszki właściwości i zastosowanie na twarz i włosy
Gdy chodzi o olej z czarnuszki zastosowanie go jako kosmetyku może bardzo przyczynić się do poprawy wyglądu. Wcierany w skórę wspomaga gojenie się powierzchownych ran i łagodzi podrażnienia, a także trądzik czy liszaj. Dzięki wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów jest to doskonały środek natłuszczający, również dla skóry osób chorujących na AZS.
Natłuszczanie skóry głowy olejem z czarnuszki może dać fantastyczne efekty, nie tylko w przypadku osób ze skłonnością do wysuszania się włosów, ale również z łupieżem. Włosy odzyskają swój blask, miękkość i zostaną doskonale odżywione, a dzięki temu również mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne czy termiczne. Wystarczy raz w tygodniu wmasować olej w skórę głowy i włosy na całej długości, owinąć folią spożywczą i ciepłym ręcznikiem, a następnie pozostawić na około godzinę i dokładnie umyć włosy. Jeśli chodzi o olej z czarnuszki właściwości i zastosowanie na poszczególne schorzenia warto poznać, by umieć sobie samodzielnie radzić z popularnymi problemami zdrowia czy urody. Zastosowanie oleju z czarnuszki w kuchni i łazience to jeden z najlepszych sposobów na skuteczną, tanią i przyjemną terapię wielu powszechnych dolegliwości!