Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego w czasie infekcji może wynosić nawet 1000 mg – podobną dawkę z powodzeniem mogą przyjmować kobiety w ciąży, osoby chronicznie zmęczone, zestresowane czy w czasie rekonwalescencji. Nic dziwnego, że to właśnie witamina C nazywana bywa „królową witamin” - i w wielu naszych domach zajmuje pierwsze miejsce jeśli chodzi o codzienną, rutynową suplementację. Czy jednak witamina C aby na pewno działa? Tak – o ile przyjmujemy ją zgodnie z zaleceniami lekarza czy producenta suplementu. Aby witamina C działała jak najlepiej – warto łączyć z produktami bogatymi w cenne dla zdrowia żelazo, ponieważ to właśnie ono zwiększa jej wchłanialność. Zdrowy kwas askorbinowy znajdziemy nie tylko w cytrusach, ale również w rokitniku, czarnych porzeczkach, kiwi, truskawkach czy owocach dzikiej róży.

Witamina C – nie tylko na odporność!

Chociaż witamina C w dużej mierze bywa kojarzona wyłącznie z budowaniem odporności oraz wzmacnianiem organizmu od wewnątrz – nie warto zapominać o jej prozdrowotnym działaniu na zęby i dziąsła. Jedno z popularniejszych schorzeń jamy ustnej – tak zwany „szkorbut” - spowodowany jest jej niedoborem, dlatego w trosce o piękny uśmiech warto wdrożyć ją w codzienną ekologiczną dietę. Co ciekawe, organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować kwasu askorbinowego – na szczęście osoby, które nie dostarczają go w określonej ilości wraz z posiłkami, mogą sięgnąć po wygodne, bezpieczne w użyciu suplementy. Regularne przyjmowanie zdrowej witaminy nie tylko niweluje ryzyko zachorowania na choroby dziąseł i zębów, ale również – dzięki właściwościom przeciwutleniającym kwasu askorbinowego – wspiera tworzenie się tkanki łącznej w dziąsłach.

Z czym nie łączyć witaminy C?

Większość z nas słyszała zapewne o szkodliwym dla zdrowia połączeniu pomidora z ogórkiem – i jest w tym sporo prawdy! Wszystkie te warzywa, które zawierają w sobie utleniający enzym zwany „askorbinazą” nie powinny znajdować się w jednej potrawie z tymi, które bogate są w cenną witaminę C. Innym niezalecanym połączeniem jest stosowanie kwasu askorbinowego z aspiryną, która nasila wydalanie jej z organizmu.

- Świadome łączenie warzyw w codziennych posiłkach to pierwszy krok do zdrowej i przemyślanej diety – mówi Sandra Kania, dietetyk – Zawierając w jednej potrawie źródło witaminy C oraz produkt, który skutecznie ją utlenia – nasze działanie mija się z celem. Aby kwas askorbinowy mógł pozytywnie zadziałać na nasz organizm – warto przyjmować go systematycznie i z głową! Produkty jak mięso, ryby, owoce morza i orzechy, mogą przyczynić się do utleniania witaminy C w potrawach. Jednocześnie, w potrawach można dodać źródła antyoksydantów, aby temu zapobiec, takie jak cebula, czosnek, papryka, marchew, szpinak, truskawki, maliny czy cytrusy, aby pomóc chronić witaminę C przed utlenianiem.