Jedna porcja topinamburu (około 60 gramów) – nazywanego także „słonecznikiem bulwiastym” – jest w stanie dostarczyć nam pełnej, dziennej dawki inuliny (naturalnego prebiotyku, poprawiającego stan mikroflory jelit, a co za tym idzie, także odporności naszego organizmu). Czym jest egzotycznie brzmiący topinambur? To nic innego jak roślina spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym – pochodząca z Ameryki Północnej. Ten wyjątkowy produkt znajdziemy także pod nazwą „gruszka ziemna” czy „karczoch jerozolimski”. Chociaż część z nas być może miała okazję spróbować już jego delikatnego, lekko orzechowego aromatu - nie wszyscy wiedzą, że (poza interesującymi walorami smakowymi) jest w on stanie zaoferować nam szereg cennych dla zdrowia składników odżywczych. Mowa tu zarówno między innymi o wspierającej proces widzenia i piękny wygląd skóry witaminie A, odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego witaminie B6, redukującej stany zapalne niacynie oraz o uczestniczącym w procesie wzrostu komórek kwasie foliwoym. Ekologiczny topinambur zaleca się spożywać tym z nas, którzy chcą bezpiecznie i naturalnie obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, zadbać o zdrowie swoich jelit, pozbyć się zalegających w organizmie toksyn czy też zredukować wagę. Co ciekawe, regularne spożywanie zdrowego topinamburu szczególnie polecane jest osobom chorującym na cukrzycę typu 2. – ze względu na wysoka zawartość wspomnianej już inuliny. W jaki sposób wdrożyć słonecznik bulwiasty w swoją codzienną dietę? Najprostszym sposobem na jego zastosowanie będzie przygotowanie… frytek! Pamiętajmy jednak, że frytki z topinamburu smażą się nieco dłużej niż te tradycyjne, z ziemniaka. Miłośnicy nietuzinkowych smaków docenią też obecność gruszki ziemnej w sałatce – wówczas warto połączyć ją z rzodkiewką czy cebulą.
- Najprostszą formą wykorzystania topinamburu w kuchni jest oczywiście jedzenie go na surowo – mówi Sandra Kania, dietetyk – Ciekawostką jest, że niektórzy stosują go także… do herbaty, jako zamiennik cytryny! Osobiście polecam szybką i łatwą w przygotowaniu surówkę z topinamburem w wersji na słodko - wystarczy połączyć go z jabłkiem oraz ulubionymi orzechami, a całość opcjonalnie polać miodem. Osobom, które chcą spróbować topinamburu w nieco mniej oczywistej formie – sprawdzi się ekologiczna kawa na bazie jego prażonego kłącza.