Czy wiesz, że pod pojęciem „stewii” może kryć się nawet około 270 gatunków roślin? Chociaż przez większość z nas kojarzona jest ze względu na swój słodki smak – wykazuje cały szereg cennych właściwości. Ekologiczna stewia działa nie tylko grzybobójczo oraz antybakteryjnie, ale także wspiera walę z próchnicą. To właśnie między innymi dlatego coraz to więcej osób decyduje się na słodzenie napojów i potraw stewią – zamiast niezdrowym cukrem białym. Chociaż stewia jest rośliną wieloletnią – nie jest w stanie przetrwać zimy w polskim klimacie, dlatego też traktuje się ją jako roślinę jednoroczną. Co ciekawe, miłośnicy ogrodnictwa niejednokrotnie decydują się na posadzenie stewii w warunkach domowych (na przykład w doniczce na parapecie) – co pozwala jej na długie życie. Stewia jest rośliną bylinową – zwykle osiąga wysokość od 50 do 80 centymetrów, a dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym na słodzenie stewią zdecydowali się najpopularniejsi producenci znanych nam wszystkich dobrze napojów gazowanych (między innymi tego o charakterystycznej ciemnej barwie). Oczywiście – kiedy przyjmujemy stewię z dodatkiem całego mnóstwa szkodliwych substancji (na przykład w formie wyżej wspomnianego słodkiego napoju), trudno jest mówić o wspieraniu zdrowia, natomiast jeśli na co dzień zamienimy standardowy cukier biały na znacznie zdrowszą stewię… jak najbardziej odczujemy różnicę! Co ciekawe, stewia odgrywa znaczną rolę również w diecie wielu maluchów – których mamy, chcąc naturalnie dosłodzić posiłki dla dzieci, wybierają niepowodującą próchnicy stewię, która dodatkowo pozytywnie wpływa na odporność ich pociech. Nie wszyscy wiedzą, że liście tej wyjątkowej rośliny są aż 15-krotnie słodsze od cukru buraczanego – co więcej, nie tracą swoich właściwości nawet podczas podgrzewania (co oznacza, że z powodzeniem możemy stosować stewię chociażby do pieczenia ciast).

 
- Dlaczego warto sięgnąć po zdrową stewię? Jest jeszcze jeden ważny argument – który spodoba się przede wszystkim osobom przebywającym na dietach redukcyjnych – mówi Sandra Kania, dietetyk – Stewia nie posiada kalorii – w przeciwieństwie do cukru białego czy jego zamienników, na przykład ksylitolu. Słodząc potrawy czy napoje naturalną stewią – nie musimy martwić się więc o dodatkowe kilogramy. Wysokiej jakości stewię – zarówno w formie liści, płynu czy pudru – znajdziemy w sklepie z bio żywnością i suplementami.