Miłośnicy domowych ciast niejednokrotnie zastanawiają się jak długo piec sernik z 1 kilograma sera, jaki twaróg do niego wybrać, co zrobić, aby ciasto nie tylko zaskakiwało smakiem - ale i rozpływającą się w ustach konsystencją. Jak się okazuje – pieczenie ciast (w tym uznawanego za jedno z najtrudniejszych – sernika) nie musi być czasochłonne i skomplikowane! Jeśli chcemy nacieszyć się smakiem domowego ciasta, a przy tym nie musieć martwić się o to, czy jesteśmy w posiadaniu wszystkich niezbędnych składników – warto sięgnąć po wygodną, bezglutenową mieszankę na sernik o interesującym smaku… brownie! Korzystając z praktycznych, gotowych rozwiązań o wysokiej jakości składach – nie musimy pozwalać sobie na pieczenie ciast od święta. Smaczne mieszanki to także doskonałe rozwiązanie dla rodziców, którzy chcą zaangażować dzieci we wspólne tworzenie deserów. Co ciekawe, po zdrowe produkty bezglutenowe warto sięgać nie tylko wtedy, kiedy doskwiera nam celiakia, ale także wówczas, gdy po zjedzeniu ciasta czy innych, zawierających gluten dań i deserów – zaczyna boleć nas brzuch czy odczuwamy nudności. Zdarza się, że to właśnie tego typu symptomy wskazują na początki choroby trzewnej – dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na reakcję naszego organizmu po spożyciu produktów z glutenem. Jak upiec smaczny, domowy sernik z mieszanki na serniko-brownie? Wystarczy rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (z funkcją grzania góra / dół) lub 150 stopni (przy termoobiegu) na 10-15 minut przed włożeniem do niego ciasta, a następnie piec je na środkowym ruszcie przez około 50 minut. Nie bez powodu to właśnie czas pieczenia sernika wydaje się sporym wyzwaniem dla wielu z nas – ponieważ jeśli przesadzimy z pozostawianiem ciasta w piecu, może stracić ono swoją przyjemną, wilgotną konsystencję.

 
- Sernik z dodatkiem brownie to bez wątpienia pomysł na szybki i smaczny deser, na który jednak nie powinniśmy pozwalać sobie zbyt często – mówi Sandra Kania, dietetyk – O ile rzeczywiście robienie ciast samodzielnie jest znacznie lepszym rozwiązaniem od kupowania ich w cukierni - o tyle zbyt częsta obecność słodyczy na naszych stołach oczywiście nie jest wskazana. Pamiętajmy, że pod słowem „dieta” powinien kryć się styl życia – wraz z konkretnymi, zdrowymi nawykami, a nie chwilowa chęć utraty masy ciała. Skuszenie się raz na jakiś czas na ulubione ciasto czy inną słodką przekąskę – z całą pewnością nie odbije się negatywnie na naszym zdrowiu i formie!