Aby można było mówić o prawidłowej florze jelitowej – jej zawartość powinna wynosić około 90% bakterii korzystnych dla zdrowia jelit (w dużej mierze pałeczek kwasu mlekowego) i 10% tak zwanych „bakterii patogennych” (wśród nich znanych nam wszystkim E.Coli). Na dobrą formę flory jelitowej bez wątpienia wpływają probiotyki – zmniejszając ilości bakterii patogennych oraz chroniąc jelito przed szkodliwym ich działaniem. Probiotyki to nic innego jak preparaty i żywność zawierające hodowle żywych, prozdrowotnych drobnoustrojów. Ich wspierające organizm działanie polega na „podaniu” substancji w odpowiedniej ilości – co ciekawe, ekologiczne probiotyki mogą stosować zarówno dorośli, jak i dzieci. I choć w sklepie internetowym ze zdrową żywnością znajdziemy całe mnóstwo nowoczesnych i naturalnych probiotyków – warto wdrożyć je także w codzienną, zdrową dietę!

Dla kogo probiotyki?

- Probiotyki to dobry wybór dla wszystkich tych z nas, którzy chcą zadbać o swoją florę jelitową i obniżyć poziom „złego” cholesterolu – mówi Sandra Kania, dietetyk – Stosowanie ekologicznych probiotyków szczególnie zaleca się osobom, cierpiącym na częste biegunki – lub przechodzącym aktualnie terapię antybiotykami. Wdrożenie probiotyków to także skuteczna droga do szybkiej odbudowy równowagi w składzie i ilości drobnoustrojów znajdujących się w naszych jelitach. Produkty, w które warto zaopatrzyć domową spiżarkę to przede wszystkim różnego rodzaju jogurty oraz kefiry. Wypracowanie zdrowego nawyku wypijania jednego jogurtu naturalnego dziennie może sprawić, że naprawdę poczujemy różnicę! Innym, bogatym w prozdrowotne probiotyki produktem jest coraz popularniejsza kombucha – napój na bazie tak zwanego „grzyba herbacianego”, czyli zbioru bakterii i drożdży - polecany nie tylko przy odbudowanie flory jelitowej, ale również w zespole przewlekłego zmęczenia, cukrzycy i nadciśnieniu tętniczym.

Royal Probiotics, 27 mld. 10 szczepów bakterii

Suplement diety Royal Probiotics to synbiotyk, czyli kombinacja probiotyku i prebiotyku. Oznacza to, że oprócz korzystnych bakterii, produkt zawiera również składnik, który pozwala na ich rozwój i namnażanie się.


	  
	  Royal Probiotics
	  
	  Zobacz w sklepie

Jaką kombuchę wybrać?

Wybierając zdrową kombuchę dla siebie i swoich bliskich warto zwrócić uwagę na to, czy aby na pewno produkt jest „bio” - czyli oparty wyłącznie na bazie certyfikowanych składników ekologicznych. Na rynku dostępne są kombuche w wersji z czarną i zieloną herbatą – oraz z różnymi syropami. Na szczególną uwagę zasługują mniej standardowe smaki zdrowego napoju – na przykład naturalna kombucha truskawkowa, lawendowa, różana czy z trawą cytrynową. Codzienne picie ekologicznej kombuchy może wspierać nie tylko zdrowie naszych jelit, ale również odporność czy oczyszczanie organizmu.

- Wybierając kombuchę z pieprzem i kurkumą możemy liczyć na przyspieszenie przemiany materii, co przekłada się na zdrowe, bezpieczne odchudzanie – dodaje Sandra – Zdarza się, że nie zdajemy sobie nawet sprawy jak wiele dobrego może przynieść nam wdrożenie w codzienną dietę nowego, interesującego produktu. Jeśli do tej pory nie próbowaliśmy fermentowanej herbaty – powinniśmy koniecznie przetestować jej smak i działanie!

Najważniejszym składnikiem aktywnym w kurkumie jest kurkumina, jednak jej przyswajalność przez organizm jest ograniczona. Dlatego, aby zwiększyć jej biodostępność, warto łączyć kurkumę z piperyną, czyli substancją zawartą w czarnym pieprzu. Połączenie kurkumy z piperyną może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, takich jak zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, poprawa funkcjonowania układu odpornościowego oraz wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

KOMBUCHA TRUSKAWKOWA BIO


	  KOMBUCHA TRUSKAWKOWA BIO 
	  Zobacz w sklepie

KOMBUCHA Z ZIELONEJ HERBATY BIO


	  KOMBUCHA Z ZIELONEJ HERBATY BIO
	  Zobacz w sklepie

KOMBUCHA LAWENDOWA BIO


	  KOMBUCHA LAWENDOWA BIO
	  Zobacz w sklepie