Czy wiesz, że zarówno czarne, jak i zielone oliwki zawierają między innymi niwelującą stany zapalne witaminę B3 oraz B6, która poprawia przyswajalność magnezu? Od paru dni jestem w słonecznej Chorwacji. Razem z klubem rozpoczęliśmy przygotowania do dalszej części sezonu. Przez parę najbliższych wpisów chciałabym przybliżyć Wam ten wspaniały kraj oraz pokazać takie produkty, które najbardziej lubię z niego przywozić!
Na pierwszy ogień idą małe zielone owoce. Tak, tak - mowa tu o oliwkach, czyli znanych od tysięcy lat owocach drzew oliwnych, wykorzystywanych do przygotowania tradycyjnych chorwackich potraw, a także różnego rodzaju przetworów czy oliwy.
Jak dla mnie chorwacka oliwa to najlepszy produkt do smażenia – co więcej, chętnie używam jej też jako dodatek do mięsa czy sosów. Aksamitny, delikatny posmak nadaje potrawom innego wymiaru – musicie sami spróbować! Dlaczego to właśnie oliwki z Chorwacji stały się znane w całej Europie ?
Tutejsza tradycja uprawy oliwek sięga już ponad kilku tysięcy lat, a region Chorwacji koncertuje ponad 90% światowej produkcji wyrobów związanych z owocami drzewa oliwnego. To wszystko zasługa idealnych warunków pogodowych do uprawy tej cennej rośliny – a więc łagodnej zimy oraz długiego, gorącego lata.
Drzewka oliwne są małe, lecz gęsto porośnięte niewielkich rozmiarów, mięsistymi listkami. Zmiana koloru listków oznacza, że w owocach zbiera się oliwa. Obecnie na rynku możemy znaleźć kilka rodzajów oliwek - jednak najbardziej znane są te zielone i czarne. Nie wszyscy wiedzą, że oliwki występują również w wersji czerwonej i fioletowej. Finalna barwa owoców zależy od momentu zbioru.
Oprócz swojego delikatnego smaku naturalne oliwki mają również sporo właściwości zdrowotnych – takich jak:
- wysoką zawartość błonnika - najczęściej występujące, zielone oliwki stanowią bogate źródło błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Ponadto pomagają oczyścić organizm z toksyn oraz usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Zielone oliwki zawierają fosfolipidy, które wspomagają układ nerwowy, a także skutecznie chronią włókna nerwowe przed uszkodzeniem.
- bogactwo antyoksydantów – czarne oliwki posiadają w swoim składzie niwelujące stres oksydacyjny antyoksydanty oraz substancje przeciwzapalne. Nie wszyscy wiedzą, że zdrowe czarne oliwki uważane są też za naturalny środek przeciwbólowy. Do właściwości oliwek tego typu zaliczyć można również wspomaganie produkcji hormonów żółciowych i trzustkowych.
- zmniejszanie poziomu cukru we krwi - oliwki znane są ze swojej skuteczności w zmniejszeniu poziomu cukru, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II.
- zawartość witamin A, C, E – niezbędnych do zachowania między innymi prawidłowego stanu narządu wzroku, wzmocnienia odporności oraz wsparcia zdrowia skóry.
Dzienna zalecana porcja oliwek to około 25-30 gramów (7-10 oliwek). Producenci przetworów na ich bazie zaznaczają, aby osoby chorujące nadciśnienie tętnicze czy pozostające na diecie niskosodowej – ograniczyły ich spożycie.
Do czego ja używam oliwek ?
- Do sałatek i wrapów
- Do domowej pizzy
- Do makaronów (zielone pesto, pomidorki i oliwki – sprawdźcie sami!)
Z kolei ekologiczną oliwę z oliwek stosuję zarówno do smażenia (mięsa, ryb, a nawet… naleśników!) oraz jako dodatek do owsianek i koktajlów.
Wszechstronne zastosowanie tych małych owoców sprawia, że są one niezwykle atrakcyjnym produktem. Wysokiej jakości, certyfikowane oliwki oraz oliwę z oliwek znajdziecie w sklepie ze zdrową żywnością.