Tatarak zwyczajny - nazywany też „kalmusem” bądź „tatarskim zielem” - to wieloletnia roślina z rodziny obrazkowatych, charakteryzująca się grubymi i długimi kłączami oraz wysokością około 1 metra, na której końcu wyrasta kolbowaty kwiatostan. W Polsce tatarak zwyczajny porasta naturalnie brzegi rzek, jezior i stawów, a także wilgotne łąki – a jego prozdrowotne kłącze pozyskuje się w okresie wiosny. To właśnie w leczniczym kłączu tataraku znajduje się aż do 5,5% olejku eterycznego – który odpowiada za intensywny, nieco podobny do cynamonu, zapach rośliny. Chociaż większe ilości spożycia kłącza tataraku mogą powodować halucynacje – stosowany prawidłowo, najlepiej w formie ekologicznego naparu, skutecznie wspiera leczenie nieżytu żołądka, kolki oraz niestrawności. Co więcej, zdrowe kłącze tataraku to również działanie wyciszające, uspokajające i oczyszczające organizm – dzięki czemu sprawdzi się w codziennej diecie osób nerwowych, przemęczonych i zestresowanych. Naturalne napary z kłącza tataraku docenią również osoby zmagające się z bólami na tle reumatycznym oraz ci z nas, którzy szukają sprawdzonego, taniego sposobu na dolegliwości jelitowe, wysoki poziom cholesterolu, stany zapalne pęcherza, a nawet... pasożyty! Ciekawostką jest, że żucie zdrowego kłącza może być pomocne w rzuceniu nałogu nikotynowego – oraz w naturalnym wzmocnieniu organizmu, na przykład po przebytej chorobie.

- Zdrowa herbatka z kłącza tataraku nie od dziś znana jest jako remedium na kłopoty trawienne – mówi Sandra Kania, dietetyk – Z kłącza prozdrowotnej rośliny często wykonuje się też nalewkę, a sam tatarak niejednokrotnie wchodzi w skład szamponów, odżywek i innych produktów do włosów. Zawarty w kłączu tataraku olejek eteryczny to także pomoc przy zwalczaniu komarów i kleszczy – co może okazać się szczególnie przydatne latem. Jak widać – zdrowa herbatka może nie tylko poprawić stan naszego organizmu, ale również sprawdzić się w roli naturalnego środka odstraszającego insekty!