Jak rozpoznać w 100% naturalny, zdrowy cynamon cejloński? Oczywiście – po kolorze! Barwa cynamonu cejlońskiego – niezwykle aromatycznej przyprawy, wywodzącej się z Cejlonu na Sri Lance - w zależności od jego formy może być jasnobrązowa (w przypadku laski cynamonu – która składa się z bardzo cienkich warstw) lub lekko żółta (gdy decydujemy się na zakup mielonego cynamonu cejlońskiego). Zasadnicza różnica między znanym nam wszystkim dobrze cynamonem z Chin a cejlońskim, opiera się głównie na zawartości kumaryny – substancji chemicznej o charakterystycznym zapachu świeżego siana, posiadającej właściwości przeciwzakrzepowe (jednak której nadmiar może być toksyczny dla organizmu). Co ciekawe, zawartość kumaryny w cynamonie z Cejlonu wynosi zaledwie 0,004% - podczas gdy w cynamonie chińskim jest jej aż 250 razy więcej. Jakie korzyści prozdrowotne przyniesie regularne stosowanie zdrowego cynamonu cejlońskiego? Przede wszystkim naturalną ochronę odporności – dzięki działaniu antybakteryjnemu przyprawy – oraz usprawnienie pracy układu pokarmowego. Cynamon cejloński nie tylko ułatwi pozbycie się zaparć, ale także wesprze leczenie zakażeń dróg oddechowych i grypy. Co ciekawe, zdrowy cynamon to także sprawdzony sposób na regulację pracy nerek, zapobieganie chorobom serca oraz zniwelowanie stanów zapalnych. Wybierając przyprawy dla siebie i swoich bliskich – zadbajmy o to, aby pochodziły one ze sprawdzonego, zaufanego źródła.

 
- Zdrowy cynamon cejloński warto stosować nie tylko jako dodatek do herbaty, owsianki, deseru czy ciasta, ale także do przyprawiania potraw mięsnych i rybnych – mówi Sandra Kania, dietetyk – Osobiście cynamonem z Cejlonu lubię doprawiać odżywcze szejki i koktajle, które wypijam zwykle na drugie śniadanie czy traktuję jak szybką, wartościową przekąskę w ciągu dnia. Co więcej, cynamon wspaniale urozmaici smak naszej kawy – szczególnie tej w wersji jesiennej, z dyniowym aromatem!