Czy wiesz, że zawartość wody w miodzie wynosi zwykle do 18%?
Chociaż większość z nas korzysta z miodów na co dzień – na przykład w celu urozmaicenia domowych deserów – nie wszyscy wiemy jakie tajemnice kryje w sobie ten unikatowy produkt! W sklepie ze zdrową żywnością znajdziemy dziś wiele rodzajów miodu – zarówno te standardowe (wielokwiatowy, lipowy, akacjowy), jak i mniej znane (kasztanowy, manuka, spadziowy). Co warto wiedzieć o miodach oraz jakich błędów nie popełniać przy ich stosowaniu? Przychodzimy z podpowiedziami!
- Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym jakie ilości miodu produkuje pszczoła w ciągu całego swojego życia? Jak się okazuje – zaledwie jedną płaską łyżeczkę! Nie bez powodu miód nadal uznaje się za swego rodzaju produkt premium – którego finalny koszt zależy przede wszystkim od gatunku produktu.
- Dlaczego do jedzenia miodu nie powinno się używać metalowej łyżeczki? Ponieważ miody – ze względu na odczyn kwaśny – mogą spowodować korozję metali. Nie bez powodu nawet do aplikacji miodu poleca się specjalne, drewniane narzędzie (nazywane czerpakiem, miodownikiem bądź miodulą). Co ciekawe, pozostawienie metalowej łyżeczki w miodzie może sprawić, że cały nasz produkt nabierze metalicznego posmaku!
- Miód to jedyny produkt spożywczy, który się nie psuje – dlatego, nawet jeśli nasz słoik z miodem pozostaje długo otwarty, jak najbardziej możemy go stosować. Dowodem na to jest znalezienie miodów w grobowcach egipskich faraonów – które… nadal nadawały się do spożycia!
- Nie wszyscy wiedzą, że miód to symbol obfitości i dobra – dlatego tak często dodaje się go do zestawów prezentowych. Co więcej, symbol miodu nawiązuje także do pracy duchowej i wtajemniczenia – ponieważ samo jego pozyskiwanie dla wielu z nas stanowi niemałą niewiadomą!
- Zdrowe miody stosowano już w starożytności – zarówno wewnętrznie, jak i na ciało czy twarz. Dobrym przykładem na pozytywne działanie miodu na naszą skórę jest znana większości z nas, słynąca ze swojej urody Kleopatra – która nie tylko stosowała miodowe maseczki, ale także praktykowała kąpiele w miodzie i oślim mleku.
- Za najdroższy miód świata uznany został Centauri Honey – wytworzony z leczniczych ziół, rosnących wokół tureckiej jaskini położonej 2,5 tysiące metrów nad poziomem morza. Aby cennego miodu nie zabrakło samym pszczołom – zbiera się go zaledwie raz w roku (w przeciwieństwie do innych miodów, które zbierane są 2 bądź 3 razy rocznie). Za kilogram tego unikalnego produktu musimy zapłacić aż 10 000 euro.
- Pozostając przy najdroższych miodach – za najbardziej kosztowny, polski miód uznaje się ten wrzosowy (o delikatnym, lekko cierpkim smaku i ciemnobursztynowej barwie w stanie płynnym). Dlaczego tak się dzieje? Jednym z powodów jest okres kwitnienia wrzosów (przypadający od połowy sierpnia do drugiej dekady września) – obfitujący w niekorzystne warunki atmosferyczne, co stanowi niemałą trudność w procesie jego pozyskania.
- Który miód jest najsłodszy? Miłośnicy ekologicznych miodów nie zgadzają się w tej kwestii – wybierając naprzemiennie miód akacjowy i ten z mniszka lekarskiego. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy – jeden i drugi rodzaj z powodzeniem zastąpi nam cukier. Pamiętajmy jednak, aby dodawać miód do herbaty w temperaturze pokojowej (inaczej może stracić wszystkie swoje prozdrowotne właściwości!).
- Czy wiesz, że zdrowe miody wzmacniają działanie wszystkich naturalnych środków przeciwko przeziębieniom? To właśnie dlatego tak chętnie łączone są chociażby z bio syropami malinowymi. Za najlepszy na infekcje uznaje się miód lipowy – ze względu na jego antybakteryjne, przeciwgorączkowe oraz napotne działanie.
- Kwiaty krzewów manuki – z których produkowany jest cenny miód o tej samej nazwie – rosną głównie w Australii i Nowej Zelandii. To właśnie o nim mówi się, że jest najzdrowszy – z czego wynika także jego niemała cena. Na szczęście w sklepie z bio żywnością dostaniemy dziś miód manuka w wielu pojemnościach – dzięki czemu każdy z nas może wypróbować jego prozdrowotne działanie (bez konieczności nadwyrężania budżetu domowego!).
A Ty, jakie rodzaje miodu posiadasz w swojej domowej spiżarce? Który z nich jest Twoim ulubionym?